28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 19 Avgust 2013 21:02

Galerija: Novi put za Ljubetovo

Danas je svečano je otvoren asfaltirani put od Hanova do Ljubetova u Mjesnoj zajednici Vranduk. Svečanu vrpcu zajedno su presjekli Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH, Husejin Smajlović načelnik Općine Zenica,  te  Izet Horić, aktivista iz Ljubetova i član Savjeta Mjesne zajednice Vranduk.  Pored navedenih, svečanosti su prisusvovali Premijer Federacije, Nermin Nikšić, Premijer ZDK,  Munib Husejnagić i njihovi saradnici, predstavnici Općine i Kantona, mještani Ljubetova i okolnih sela i njihovi gosti. Bilo je prisutno nekoliko stotina građana.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

Na centralnoj svečanosti u samom selu, prisutnim su se obratili: Izet Horić, domaćin svečanosti, Besim Begić predsjednik MZ Vranduk, načelnik Smajlović, direktor JP EPBiH Grabovica. Svečanost je pratio i veliki broj medija, a voditelj ove manifestacije je bila Aida Tešnjak.

 

Na kraju oficijelnog dijela svečanosti podijeljene su i zahvalnice najzaslužnijim za realizaciju ovog projekta. Zahvalnice je uručio Izet Horić, aktivista iz Ljubetova, a zahvalnice su dobili: Husein Smajlović-načelnik općine Zenica, Elvedin Grabovica-generalni direktor JP EPBiH, Mubera Pezo-pomočnik Načelnika za komunalne poslove, Sadbera Hodžić-projektantica, Mirsad Heleg-direktor Izvršne agencije za realizaciju projekata i prostorno planiranje u općini Zenica, "Komgrad-ZE"-Muhamed Šibonjić, direktor, Besim Begić-MZ Vranduk, "Almy"-Ismet Begić, direktor, te Izet Horić-aktivista Ljubetova, kome je priznanje od mještana uručio Nesib Ibrahimagić, aktivista iz Ljubetova.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

Selo Ljubetovo broji  70 domaćinstava sa oko 220 stanovnika. Ima oko 50-oro djece od jedne do 18 godina. Školska djeca idu pješke u školu uz mnoge opasnosti, udaljenoj oko 6 km u jednom smjeru. Iz sela je oko 20 mještana završilo više škole i fakultete. Selo nema prodavnicu, nema prevoza za učenike, javnu rasvjetu, kanalizaciju, zadovoljavajuću vodu. U selu je veliki broj nezaposlenih, a ugroženi su i od divljih svinja. Nadaju se da će završetkom kompletnog puta za Ljubetovo, biti riješena njihova dugogodišnja odsječenost od svijeta, jer od izgradnje puta M-17- sedamdestih godina, traje njihova odsječenost od civilizacije-kako nam rekoše mještani. Danas je otvorena dionica puta od Husejnagića kuća u Hanovima do samog sela Ljubetovo. U narednom periodu predstoji izgradnja oko 350 metara novog puta, kojeg je potrebno izmjestiti iznad pruge. Naime, izgradnjom HE Vranduk, doći će do potapanja postoječeg podvožnjaka, kojim je prolazio put za Ljubetovo.

 

Nakon obračanja zvanica nastavljeno je narodno veselje sa domaćim sazlijom Midhatom Horićem i muzičkim orkestrom uz bogatu sofru, koju su pripremili vrijedni mještani sela Ljubetova. Hrana i sokovi obezbjeđeni su za sve prisutne. Na trpezi je bilo svega u izobilju: pečenja, raznih pita, kolača, sokova, lubenice it.d. A sada malo o samom projektu. Izvođač radova je bila firma "Komgrad-Ze" iz Zenice. Nadzor radova i projektant je bilo JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice. Projekat je bio prilično zahtjevan, i urađen je sa svim elementima moderne saobračajnice, kako nam rekoše predstavnici izvođača radova. Asfaltirano je 1990 metara puta. Vrijednost radova je 353.568 KM, a finansijer projekta je bila Elektroprivreda BiH u okviru Programa o prijateljskom okruženju Općine Zenica, dok je nosilac aktivnosti na realizaciji projekta bila Općina Zenica.

U okviru tog programa, vrijednog 1,5 miliona KM, Elektroprivreda BiH, u svrhu izgradnje hidroelektrane “Vranduk”, finansira realizaciju 34 projekta iz oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže te sporta u mjesnim zajednicama koje su u neposrednoj blizini lokacije hidroelektrane.

 

U okviru Programa o prijateljskom okruženju sa Općinom Zenica ukupno će biti realizovana 34 projekta u naseljima Koprivna, Ponirak, Novi Vranduk, Varočišta, Hanovo, Gladovići, Ljubetovo, Višegrad i druga. Nosilac aktivnosti na realizaciji projekata je Općina Zenica, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.  HE “Vranduk”, čija je vrijednost 126 miliona KM, planirana je kao protočno postrojenje derivacionog tipa s više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE “Vranduk” iznosit će 19,63 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja električne energije 96,38 GWh. 

 

Ekrem Imamović za Zenicablog

+ foto galerija iz Ljubetova

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU