29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 21 Avgust 2013 03:10

Ljekari rade i bez licence

Pojedini ljekari u Federaciji BiH rade bez ljekarske licence, i to u privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama, upozorio je za „Dnevni avaz“ prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH. Prema njegovim riječima, među njima su i ljekari koji su imali licencu koja je istekla, ali je nisu, u skladu s propisima, ponovo stekli.

 

Dr. Drljević pojašnjava da Ljekarska komora FBiH već duže vrijeme pokušava, kroz formiranje i ažuriranje jedinstvenog registra, pratiti stanje i probleme u ovoj profesiji. On tvrdi da među nelicenciranim ljekarima ima i stranaca. Koliki je broj takvih ljekara, dr. Drljević nije mogao reći, ali je izrazio namjeru da se pokrene proces utvrđivanja.

 

- Naša namjera je da u saradnji s kantonalnim komorama uredimo stanje u oblasti licenciranja i relicenciranja ljekara, ali i zaštititi se od “upada” onih koji dolaze obično iz Srbije i Hrvatske ili drugih kantona da rade u privatnim i zdravstvenim ustanovama bez znanja, saglasnosti i nadzora kantonalnih komora i bez obaveznog poreznog prijavljivanja – kaže prim. dr. Drljević.

 

Kako ističe, komore moraju biti obaviještene hoće li neki ljekar doći raditi u neku od zdravstvenih ustanova, jer u slučaju komplikacija ili lošeg ishoda, ova institucija može zaštititi kolegu.

 

- U Hrvatskoj bi naš doktor odmah bio uhapšen ako bi ga uhvatili da radi bez licence – navodi prim. dr. Drljević. S druge strane, doktori medicine, ističe prim. dr. Drljević, obavezali su se da neće prestati sa svojom edukacijom po završetku medicinskog fakulteta ili specijalizacije, već će svoje usavršavanje vršiti kontinuirano do kraja svog radnog vijeka.

 

Dnevni avaz