18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 29 Mart 2013 16:18

Uhapšeni pucači iz Babine rijeke

 

Dana 23.03.2013. godine, u 20,10 sati, dežurna služba Policijske stanice Crkvice je putem telefona obaviještena da je ulici Prve zeničke brigade, općina Zenica, od strane nepoznatih lica došlo do upotrebe vatrenog oružja, kojom prilikom nije bilo povrijeđenih lica.

 

Odmah po zaprimljenoj prijavi na lice mjesta izašli su službenici Policijske stanice Crkvice, koji su potvrdili navode prijave, te prikupili prva obavještenja o eventualnim izvršiocima krivičnog djela i pristupili obezbjeđenju lica mjesta do dolaska uviđajne ekipe. O navedenom događaju obaviješten je i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, dok su uviđaj na licu mjesta izvršili službenici Odsjeka kriminalističke policije PU I.

 

Nakon izvršenog uviđaja službenici Odsjeka kriminalističke policije PU I preduzimali su operativno-taktičke mjere i radnje u cilju pronalaska i hvatanja izvršilaca navedenog krivičnog djela, gdje su tom prilikom došli do operativnih saznanja da se u vezi sa upotrebom vatrenog oružja mogu dovesti lica S.F., rođen 1993. godine, i I.E., rođen 1986. godine, oba iz Zenice, koja su, kako je utvrđeno, ispalila više hitaca iz vatrenog oružja prema licima K.S. i K.A., oba iz Zenice. U navedenom događaju lice K.S. je takođe upotrijebilo vatreno oružje-pištolj, za koji posjeduje  dozvolu za nabavku, držanje i nošenje, koji je tom prilikom ispalio više hitaca u zrak.

 

Lica K.S., K.A. i S.F. su lišena slobode, te privedena u službene prostorije PU I, dok se lice I.E. prije dolaska službenika policije udaljilo sa lica mjesta u nepoznatom pravcu. U službenim prostorijama PU I lica su ispitana u svojstvu osumnjičenih na okolnosti krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

 

Dana 28.03.2013. godine, službenici Odsjeka kriminalističke policije lišili su slobode i lice I.E., koje je bilo u bjekstvu i koje je nakon lišenja slobode zadržano u službenim prostorijama. U sklopu zavedene kriminalističke obrade, službenici Odsjeka kriminalističke policije su dana 29.03.2013. godine, na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici izvršili pretres stana koji koristi lice I.E. Izvršenim pretresom pronađena su i privremeno oduzeta dva paketića sa biljnom materijom, koja svojim izgledom i mirisom asocira na opojnu drogu marihuanu, težine 0,70 grama i 1,75 grama.

 

Nakon kompletiranja predmeta, prikupljenih dokaza i obavještenja, protiv navedenih lica će biti dostavljen Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo "Izazivanje opće opasnosti" iz člana 323. stav 1. KZ FBiH, te krivično djelo "Ugrožavanje sigurnosti" iz člana 183. stav 1. KZ FBiH, a lice I.E., pored navedena dva krivična djela, i krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. KZ FBiH.

 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

Uhapšeni su Fikret Saliji, Evelin Isaković, Sead Kargić i Alan Kargić