28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Februar 2013 13:29

Zaustavljeno mlijeko iz 4 države

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Mostaru kako postoji sumnja da mlijeko iz Mađarske, Slovenije, Njemačke i Srbije sadrži povišenu razinu aflatoksina te da će biti zadržano na granici BiH dok se ne izvrši superanaliza. Prvi nalazi ukazuju na sumnju aflatoksina, ali se čekaju nalazi superanalize. Do njihovih rezultata sporno mlijeko ne ide u distribuciju i na police trgovačkih lanaca, istaknuo je Šarović nakon sastanka s direktorom Agencije za sigurnost hrane Sejadom Mačkićem. 

 

Po njegovim riječima, zaustavljena je i distribucija sedam cisterni mlijeka koje je iz Mađarske ušlo na GP Gradiška. Na pitanje postoji li tzv. "mljekarski rat" između BiH i Hrvatske, Šarović je kazao kako to ne bi nazvao mljekarskim ratom, već pojačanom kontrolom. "Naš je cilj da građani BiH jedu zdravu hranu i piju zdravo mlijeko zbog čega će se i dalje nastaviti pojačana kontrola na granici BiH kada su u pitanju mlijeko, mliječni i dugi proizvodi te stočna hrana", kazao je ministar Šarović. 

 

Na osnovu laboratorijskih nazala možemo reći da su proizvodi koji se nalaze na policama BiH sigurni za zdravlje i da su za uporabu, no u svakom trenutku može doći do kontaminacije tih proizvoda, naglasio je direktor Agencije za sigurnost hrane Sejad Mačkić. Dodao je kako Agencija konstantno upućuje preporuke svim subjektima koji rade poslove s hranom i koji su odgovorni da na tržište BiH, ali i na druga tržišta, stavljaju zdravstveno ispranu hranu. 

 

Mačkić je najavio i rad na moritoringu kontrole hrane u BiH na prisustvo mikrotoksina, pesticida i genetički modificiranih organizama (GMO). 

 

Laboratoriji koji mogu otkriti prisustvo GMO su već postavljeni, a do sada su imali samo jedan slučaj s hranom iz Brazila koja je nakon otkrivanja prisustva GMO vraćena u Brazil. 

 

U BiH se vrši pojačana kontrola prisustva aflatoksina M1,zbog čega će se napraviti procjena rizika sa susjednim zemljama kao što su Hrvatska i Makedonija, jer se ovo pitanje ne može promatrati samo u BiH već globalno, zaključio je Mačkić.