29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Februar 2013 02:39

Vlado Jagodić

Selektor Mlade nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine (U-21) Vlado Jagodić u intervjuu za Agenciju Fena govori o pripremama reprezentacije BiH za kvalifikacije, novim igračima kao i problemu nastupa nogometaša porijeklom iz BiH za druge reprezentacije.




Mlada reprezentacija BiH priprema se za novi ciklus kvalifikacije za EP. U odnosu na prošle kvalifikacije ostali ste bez većine igrača koji su nekoliko godina činili "kostur" tima. Imate zadatak da napravite novu ekipu, koja će pokušati prvi put da izbori plasman na EP. Jeste li zadovoljni novim igračima?

- Ostali smo bez većine bivših mladih reprezentativaca. Ostalo je tu još samo nekoliko standardnih igrača iz prethodne generacije, momaka koji su 1992. godište. Iz toga proizilazi da nam slijedi formiranje sasvim nove reprezentacije. Utakmica protiv Poljske bila je prva koju smo odigrali, prije nekoliko dana imali smo meč s U-19 reprezentacijom BiH, što je bila sasvim ozbiljna provjera. Moram reći da sam nezadovoljan tom provjerom. Smatrao sam da će poslije solidne igre protiv Poljske svako okupljanje donijeti napredak. No, to se nije desilo, a svoje nezadovoljstvo sam saopćio igračima. Ne znam da li je u pitanju podatak da je većina igrača još u pripremnom perodu ili je u pitanju potcjenjivanje juniorske reprezentacije BiH, koja uopšte nije za potcijeniti. Očekivao sam mnogo više. U ovom trenutku mogu reći da ćemo imati mnogo posla da napravimo ponovo istu ili sličnu ekipu kao što je bila prethodna. No, dobro je da ne igramo odmah u martovskom ciklusu, nego tek u junu. Do tada ćemo imati tri mnogo ozbiljnije provjere nego što je bila ova otprije nekoliko dana.

Planirate li zvati neke nove igrače za predstojeća okupljanja?

- Sada nisam mogao da računam na neke igrače koje sam planirao da pozovem, neke zbog povreda, a neke zbog moje želje da se oni u svojim klubovima u pripremnom periodu domognu dresa prvotimca. Smatrao sam da je važnije da se izbore da igraju jer sam ranije rekao da niko ne može očekivati da nastupa za mladu reprezentaciju a da nije starter u svom klubu. Vjerujem da ću ponovo imati na raspolaganju i Bešića, jer mi je to obećao i selektor Sušić. Nijedan termin kvalifikacija nam se ne poklapa s A-reprezentacijom i neće biti smetnje da i ona zaigra.

Pitanje nastupa igrača porijeklom iz Bosne i Hercegovine u dresovima drugih reprezentacija neizbježno je prilikom svakog novog ciklusa. I dalje su pod upitnikom Alen Halilović i Sead Kolašinac. Jedan od svijetlih primjera je Sead Hajrović iz Arsenala koji je jedini od četiri pozvana igrača došao u Ljubljanu kao gost NSBiH tokom meča protiv Slovenije. Možemo li ga očekivati već na Vašem narednom spisku?

- Hajrović je jedan od izuzetno perspektivnih igrača. Siguran sam da će on biti jedan od bh. reprezentazivaca jer je  komunikaciju sa mnom prije izvjesnog vremena to jasno pokazao. Njegovo odazivanje u Ljubljanu i razgovor s ljudima iz Saveza jasno je pokazao da na njega možemo računati. Naravno, svi ti mlađi igrači koji igraju u inozemstvu odmah očekuju da zaigraju za A-reprezentaciju, no put za to je poznat. Selektor Sušić i ja smo veoma jasni kada je to u pitanju. Stoga, bilo bi logično da Hajrović prvo odigra utakmice za mladu reprezentaciju. Što se ostale trojice tiče, već  sam u startu rekao da nećemo nikoga moliti niti možemo koga natjerati da igra za našu reprezentaciju. Od Kolašinca sam imao uvjeravanja da će se odazvati. On treba da završi papirologiju, jer nema sve papire da može da igra za nas. No, nije se pojavio jer klub nije imao obavezu da ga pusti. Nadam se da je to jedini razlog za njegov nedolazak, ali ako on prihvati poziv Njemačke, a već je igrao za U-19 reprezentaciju te zemlje, onda smo ga izgubili.

Naglasili ste da do početka kvalifikacija planirate odigrati tri jake pripremne utakmice. Koji su protivnici?

- Imali smo dogovor s Hrvatskom, ali se to iskomplikovalo zbog promjene njihovog selektora. Pošto sam s Nikom Kovačem razgovarao tokom žrijebanja u Nyonu, postoji nada da se odigra utakmica u drugom terminu. Mislim da bi to mogao da bude 23. mart, ali čekamo zvaničan odgovor. Ako ne bude dogovora morat ćemo što prije riješiti taj termin. Imamo dogovorenu utakmicu s Makedonijom 26. marta na našem terenu, a 4. juna igramo sa Srbijom, što će biti generalna proba za početak kvalifikacija i utakmicu s Albanijom 11. juna.  

Reprezentacija BiH nedavno je saznala imena protivnika u kvalifikacijama za EP. Španija je apsolutni favorit, a BiH će se s Austrijom i Mađarskom vjerovatno boriti za drugo mjesto. Koliko su realne šanse za plasman u baraž i prvi put odlazak na EP?

-  Realno, Španija je favorit za prvo mjesto, ali mi se sigurno nećemo unaprijed predati. Španija jeste dominantna u svim mlađim selekcijama, a ova generacija je evropski prvak. Vjerujem da će oni i sada biti glavni favoriti za naslov jer su zaista najkompletnija ekipa, ali to je upravo izazov za nas. Naravno da su Austrija, Mađarska i Albanija reprezentacije s kojima ćemo mi da bijemo odlučujuće bitke za tu drugu poziciju. Nastojat ćemo kroz ovaj ciklus da osvojimo što više bodova, nemamo mnogo prostora da možemo protiv bilo koga "kiksati". Dobar nam je raspored, startamo s Albanijom, gostujemo Mađarskoj, dočekujemo Austriju, pa tek onda igramo dvomeč sa Španijom. U narednoj godini igramo protiv Austrije u gostima i dočekujemo Mađarsku i tek te dvije utakmice će odlučiti. Smatram da do naredne godine imamo mnogo vremena da uigramo ekipu, a vidjelo se i u prošlim kvalifikacijama da smo u posljednjim utakmicama igrali najbolje.

Nakon reprezentativnog nastupa vraćate se redovnim aktivnostima u klubu. Zenički Čelik prvu polusezonu završio je na desetom mjestu, što sigurno ne zadovoljava navijače tog kluba. U januarskom prijelaznom roku doveli ste nekoliko pojačanja, u klub su stigli Mišić, Lakičević i Stajić, a vratio se i golman Adilović. Kakve su ambicije ekipe u nastavku prvenstva i može li Čelik nakon dugo godina u vrh tabele?

- Čelik je u prvoj polusezoni stvarao ekipu koja je kroz ovih 15 kola prvenstva Kup pokazala da je treba dodatno popuniti. Mi smo to sada i uradili. Prezadovoljan sam prvom fazom priprema, sada idemo u Rovinj gdje ćemo uigravati ekipu. Doveli smo četiri ciljana pojačanja, a oslobodili smo se viška igrača koji nisu pokazali ni karakterom ni kvalitetom da su spremni da nastupe u dresu Čelika. Javnost u Zenici očekuje mnogo od nas, znam da dugo nije bilo dobrih rezultata. Mi ćemo to nastojati uraditi u ovoj polusezoni. Ne možemo reći da je deseto mjesto neuspjeh, ali nije ni uspjeh. Međutim, nije mnogo daleko to mjesto koje nas može odvesti u Evropu. Mislim da ćemo od prvog kola sa Sarajevom to pokazati. 


Razgovarao: Haris Dedović/FENA