29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 21 Novembar 2012 08:11

Bošnjak i Sarajlić o REZ-u

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona Bojan Bošnjak primio je  u svom kabinetu predstavnike Regionalne razvojne agencije za centralnu BiH (REZ) s kojima je razgovarao o projektima koje ova agencija i resorno ministarstvo mogu zajedno realizovati u narednoj godini. Novoizabrani direktor Agencije REZ Ismet Sarajlić upoznao je ministra Bošnjaka o statusu i aktivnostima agencije REZ i o onome što su uradili u prethodnim godinama u pogledu razvoja projekata poljoprivrede. To se posebno odnosi na plasteničku proizvodnju za koju su osigurali plastenike te edukaciju poljoprivrednika.

 

 

Uz to, rađeno je i na edukativnim programima za žene i mlade do 35 godina, a za naredni period planiraju raditi na razvoju jagodičastog voća i plasteničke proizvodnje u cjelini. Za ove projekte namjeravaju aplicirati kod evropskih fondova za razvoj poljoprivrede, pa su izrazili želju da te projekte razvijaju zajedno s kantonalnim ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

 

Ministar Bošnjak pozdravio je ovu inicijativu i složio se sa namjerama REZ-a da iniciraju ove projekte, a posebno one koji se odnose na apliciranje za fondove Evropske unije. Na sastanku je dogovoreno da se zajedničkim aktivnostima radi na promociji poljoprivredne proizvodnje na području Zeničko-dobojskog kantona da bi se što veći broj ljudi, posebno nezaposlenih animirao za bavljenje poljoprivredom.