02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Avgust 2013 01:42

Stvaramo bolji svijet-zatvaranje

„A sad adio“, zapjevalo preko 200 učesnika kampa - Sve što je je lijepo kratko traje, tako i ovom našem kampu se približio kraj. Ovo je poslednji dan našeg ljetnjeg druženja. Taj podatak ni slučajno ne znači da prestajemo sa našom misijom „Stvaranje boljeg svijeta“. Ona se, ako ne ranije, nastavljamo već sa prvim pahuljama. Kozara i zimske radosti na njoj nas željno isčekuju. Najbolji dokaz uspješnosti ovog projekta su stotine novih prijateljstava koja će još dugo da žive, kao i desetine ljubavi rođenih upravo u toku stvaranja boljeg svijeta.


Kako bi iskoristili svaki preostali trenutak u ovom malom izviđačkom svijetu žurno smo obavlili osnovne jutarnje obaveze: fiskulturu, higijenu i doručak, pa se okuplili na zbornom mjestu kako bi čuli šta nas čeka u nastavku dana. Podijelili su nas u dvije gurpa. Jedna grupa se uputila u šumu iznad kampa kako bi vidjeli spomenike  kandidovane za Unesco-ovu listu svjetske baštine – Stećke. Stećci su srednjovjekovni monolitni kameni spomenici vezani za cijelo područje današnje Bosne i Hercegovine, te dijelove Srbije, Crne Gore i Hrvatske...

 

Druga ekipa je imala mini takmičenje koje se sastojalo od četiri kontrolne tačke na kojima smo mogli pokazati svoju spretnost, snalažljivodst i brzinu. Zadnja tačka nam je bila plaža pa smo poslije takmičenja ostali na njoj kako bi se rashladili i odmorili. Poslije nekog vremena pridružila nam se ekipa koja je bila u obilasku stećaka. Razmjenili smo između sebe doživljaje sa takmičenja i obilaska, iskupali se pa se uputili u kamp na ručak. Poslije ručka smo brzinski se vratili na plažu da iskoristimo jezero dok smo još tu, da bar još jednom ove godine zaplivamo u njemu, odigramo vaterpolo, da se zadnji put ove godine čuje naša pjesma uz gitaru. Poslije nekoliko sati pozdravili smo se sa jezerom i vratili u kamp. Uslijedilo je tuširanje, a onda i pakovanje i pripremanje za večernji zbor i večeru. Poslije večere su uslijedile i pripreme za ceremoniju zatvaranja.

 

Ceremoniju zatvaranja su otvorili Tijana Šarić i Benjamin Delić sa pjesmom Želja. Nakon jako emotivnog i od publike prihvaćenog izvođenja voditeljica Amra Hrustanović je napravila kratak pregled svega što se dogodilo u ovih naših prelijepih deset dana.  Za najbolje u kampu su proglašeni, kao najbolji poletarac i pčelica Aleksa Kusonjić i Nejra Bečirević a za najbolju planinku i izviđača proglašeni su Ilda Jarić i Denijal Knežević. Nakon proglašenja najboljih učesnika još jednom je uživo izvedena pjesma Stvaramo bolji svijet koju su izveli solista Merima Mustafić i njeni drugovi izviđači.


Potom je uslijedilo i obraćanje „glavnih krivaca“ za ovo desetodnevno druženje. Obratili su nam se starješina Odreda izviđača Dr. Mladen Stojanović gospodin Ernest Badnjević i predsjednik Saveza izviđača općine Zenica gospodin Edin Šarić. Gospodin Badnjević je ovom priliko istakao da ovo nije posljednji dan drugarstva te da je na neki način ovo tek početak stvaranja boljeg svijeta. Istakao je i to da se ovo druženje nastavlja na Kozari te se takođe zahvali domaćinima na gostoprimstvu.  Gospodin Šarić istakao je da je ovo završnica prve dionice i da su nam ostale još tri. Karavan kojim trebamo da upoznamo vlasti s našom idejom i projektom i predložiti im da nas podrže da bi nastavili s radom. Potvrdio je i da se nada da ćemo naredne godine sve ovo te da mu je pripala ta neugodna čast da zatvori kamp i da svim učesnicima želi ugodan i sretan put. U nastavku večeri za dobru zabavu je bio zadužen bend Unplugged Nesh, koji je veselim ritmovima zabavljao učesnike, a onda smo uz pjesmu otišli na povečerje.

 

PR Team

Izviđački pozdrav.

Savez izviđača općine Zenica

www.sioz.ba