28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 05 Februar 2012 03:05

Vlada ZDK o Radioterapiji

kbz-ulazNa održanom sastanku Vlade Zeničko-dobojskog kantona u proširenom sastavu, kome su prisustvovali i predstavnici zdravstvenih i drugih ustanova i organizacija s područja Kantona razmatrana je „Analiza realizacije projekta izgradnje radioterapije u Kantonalnoj bolnici Zenica“. S obzirom na to da su građevinski radovi pri kraju, ali da su izvedeni i dodatni građevinski radovi s namjerom instaliranja dva umjesto jednog bunkera i prostora za smještaj CT aparata, to je na ovom sastanku bilo potrebno otkloniti nedoumice i određene dileme oko toga kako dovesti do kraja ovaj projekat.

 

Na  sastanku, pored premijera Zeničko-dobojskog kantona i ministrice zdravstva, svoje stavove iznijeli su i predstavnici menadžmenta Kantonalne bolnice, izvođača radova, nadzornog organa nad izvođenjem građevinskih radova, te pravnici i predstavnici Vlade Kantona. Nakon rasprave, ocijenjeno je da projekat uvođenja radioterapije treba završiti, jer je on na korist građana Zeničko-dobojskog kantona.

Predloženo je da se angažiraju sudski vještaci koji će verifikovati izvještaje svih učesnika u ovom projektu, te da se formira pravni tim koji će razriješiti pravna pitanja u vezi dosada urađenog u Službi za radiologiju i radioterapiju Kantonalne bolnice, te dati jasne pravne procedure za završetak ovog projekta, a o ovim prijedlozima Zaključak će donijeti kantonalna Vlada.

O neophodnosti dovršetka ovog projekta, premijer Plevljak na kraju rekao je slijedeće:

- Želimo da se odjel radioterapije što prije stavi u funkciju, na korist građana ovog Kantona. Zenica, Zeničko-dobojski kanton i njegovi građani to zaslužuju i mi ćemo učiniti sve da do toga dođemo na profesionalan, stručan i transparentan način. Po meni, napravljen je propust što je dosad sve to rađeno mimo Ministarstva zdravstva Kantona i ovo je bio naš pokušaj da ubuduće svi projekti iz oblasti zdravstva na području Kantona, budu provođeni putem resornog ministarstva, a time i putem Vlade Kantona. Jer, ne zaboravimo, mi imamo obavezu da svaku marku koju potrošimo iz budžeta pravdamo građanima koji ta sredstva i obezbjeđuju putem poreza i doprinosa.


Press služba ZDK