05 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 10 Februar 2012 06:50

Prezentacija Socijalne pedagogije

U organizaciji Udruženja diplomiranih socijalnih pedagoga u prostorijama Vlade ZDK održana je prezentacija rada i usluga koje nudi navedeno Udruženje. Udruženje svoje aktivnosti umjerava u dva pravca i to:
1. Sociopedagoški servis: Afirmacija sociopedagoškog poziva u zajednici i regulisanje statusa diplomiranih socijalnih pedagoga u pojedinim institucijama
2. Sociopedagoški rad sa klijentima u okviru Sociopedagoškog servisa

 

U okviru Sociopedagoškog servisa djeluje se sa sljedećim ciljnim grupama: djecom i mladima sa poremećajima u ponašanju, djecom i mladima koji su u sukobu sa zakonom, osobama sa poteškoćama u razvoju, mentalnom insuficijencijom, poteškoćama u psihičkom životu, kombinovanim smetnjama; također rade i sa porodicama ovisnika, roditeljima djece sa posebnim potrebama, kao i roditeljima teško oboljele djece. Osim toga, Sociopedagoški servis nudi psihosocijalnu podršku djeci roditelja koji su u procesu razvoda, djeci bez roditeljskog staranja, te osobama koje se susreću sa problemima u rješavanju svakodnevnih životnih problema.

Interes institucija za prezentaciju bio je zapažen kao i nevladinih organizacija, te su tako između ostalih prisutni bili i predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, MUP-a ZDK, Općinskog suda Zenica, KBZ-Odjela za psihijatriju, predstavnici Islamskog pedagoškog fakulteta, Doma zdravlja, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Doma za stara i iznemogla lica, Romano Centra, Ruhame, itd.

Predsjednica kao i članice Udruženja kroz prezenatciju istakle su, da su spremni da svim institucijama i organizacijama koje u opisu svojih poslova imaju kategorije i referate u okviru kojih socijalni pedagog kao profesionalac može da djeluje, stavljaju na raspolaganje sve svoje kapacitete i kompetencije, kao i stručnu podršku.

Ovakvi događaji dokaz su da kroz pozitivne radnje mladi ljudi mogu da afirmišu zajednicu i nadležne da se aktivno uključe u rješavanja njihove problematike. Zalaganjem kako samih socijalnih pedagoga, tako i Vlade ZDK i Komisije za mlade ZDK, na Sjednici Vlade ZDK održanoj 7.2.2012. godine donijeta je odluka o formiranju Interresorne grupe, koja će iznaći načine za rješavanje problematike odrađivanja pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita, što je neminovno za svaku pohvalu.
Ukoliko i Vi želite da se okoristite uslugama Udruženja diplomiranih socijalnih pedagoga, možete ih posjetiti na adresi Školska ulica 13 (vrtić Dunja), ili kontaktirati na broj: 063 666 031; a sve ostale potrebne informacije možete dobiti i putem web stranice:
http://www.udspbih.com