19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 05 Decembar 2014 00:16

Foto:Pravni fakultet u novoj zgradi

Pravni fakultet prvi je fakultet na Univerzitetu u Zenici koji otvara trogodišnji doktorski studij po Bolonjskim principima. Tim povodom  je u novoizgrađenoj zgradi fakulteta upriličen prijem polaznika doktorskog studija. Prof.dr. Dževad Zečić, rektor UNZE je objasnio kako će 2015. biti 15 godina postojanja Univerziteta u Zenici, da fakulteti u Zenici imaju bogatu tradiciju ali kao dio Univerziteta u Sarajevu.


“Mi smo nedavno akreditirani institucionalno od Državne agencije Bosne i Hercegovine i to je potvrda našeg uspjeha. Ovo je prvi doktorski studij na Univerzitetu u Zenici, koji je uspostavio Pravni fakultet”, kazao je rektor Zečić.

Prof.dr. Enes Bikić, dekan Pravnog fakulteta zahvalio se osobama koje su najviše doprinijele i današnjem danu i stanju objekta – bivšim dekanima Salihu Jalimamu i Halidu Kurtoviću, bivšem rektoru Sabahudinu Ekinoviću, Vladi ZDK koja je osnivač UNZE, gradonačelniku Zenice Husejinu Smajloviću, turskoj TIKA-i koja je preuzela obavezu da završe amfiteatar i kantinu, konzorciju Agram koji je i stručnim i novčanim sredstvima pomagao u izgradnji ovog objekta.

 

Doc.dr. Nezir Pivić, prodekan za nastavu i studentska pitanja je istakao kako Pravni fakultet i cijeli Univerzitet u Zenici krase tri projekta. To su: certifikacija od strane Državne agencije za akreditaciju, doktorski studij po Bolonjskom principu “gdje smo prvi u državi koji smo uspjeli uspostaviti taj treći ciklus po Bolonjskim principima” i prelijepa zgrada koja još uvijek nije završena.


Doc.dr. Spahija Kozlić, predsjedavajući naučno-nastavnog vijeća Pravnog fakulteta je poručio polaznicima doktorskog studija da ulaze u prostor najviše edukacije i istraživanja “nakon kojeg ćete steći naučni stepen doktora pravnih nauka”. A, ovo je, dodao je, naučna oblast koja treba stajati na pojma humanizma a to su pojam dobra, pojam pravednosti i pojam slobode.

 

Prof.dr. Zlatan Meškić, prodekan za naučno-istraživački rad je poručio kako su koncipirali nastavni plan i program koji omogućava individualnom istraživaču da se posveti onome za što se opredjelio na samom startu. Postavlčjen je tako da mogu kao profesori da pruže istraživaču podlogu, potporu i pratnju kroz njegovo istraživanje koje bi, kako se nada, trebalo da rezultira kvalitetnom doktorskom disertacijom. 

 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

 

 

..