27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Oktobar 2014 14:40

Prvi dan Štrajka upozorenja

Danas između 12 i 14 sati, kako je i najavljeno, održan je štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), kao i na fakultetima zeničkog Univerziteta. 

 

Prema riječima predsjednika granskih sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, povod je nepoštivanje Sporazuma potpisanog s Vladom Zeničko-dobojskog kantona u junu ove godine, koji se između ostalog odnosi na usklađivanje rasta plata u obrazovanju i isplatu regresa prosvjetnim radnicima. 

 

" Činjenica da nije isplaćen regres, nije jedini povod za štrajk upozorenja," rekao je Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK i Federacije BiH, podsjećajući da se Vlada ZDK u junu obavezala i da će uskladiti plate prosvjetara sa rastom životnih troškoiva, izmijeniti kolektivne ugovore u dijelu koeficijenata platnih razreda, donijeti izmjene pedagoških standarda, te donijeti pravilnik o napredovanju nastavnika. 

 

"Ovaj štrajk upozorenja organizujemo zbog toga što se Vlada ZDK poigrava sa prosvjetnim radnicima. Tek nakon intervencije sindikata, Vlada šalje zahtjev da se dostave spiskovi zaposlenika u obrazovanju radi isplate regresa. Mi im više ne vjerujemo", poručio je danas Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja ZDK. 

 

Štrajk upozorenja biće organizovan i sutra i prekosutra, u njemu učestvuje oko 5,5 hiljada nastavnika i profesora, a ukoliko ne bude pozitivnog odgovora Vlade ZDK, nije isključen ni generalni štrajk

Povezani članci (by tag)