29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Juni 2014 09:30

Izvještaj Civilne zaštite ZDK

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem: Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je 15 poziva građana, koji traže razne informacije povodom nastalih nepogoda.

Saobraća se odvija po povoljnim uslovima za vožnju. Usporeno-jednom trakom, saobraća se na magistralnom putu M-17 Maglaj-Doboj (u naselju Kosova). Na regionalnom putu R-467 Olovo-Ribnica, saobraćaju vozila do 12 tona ukupne mase. Na području Kantona javni red i mir narušen je u 3 slučaja, izvršena su 2 krivična djela i registrovano je 12 saobraćajnih nezgoda. Snabdijevanje električnom energijom je na zadovoljavajućem nivou. Snabdijevanje vodom se normalizuje. Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji, osim na područjima na kojima su instalacije pokidane usljed klizišta i odrona. Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je +15 0C, na području Kantona od +15 0C do +19 0C. pretežno oblačno Temperatura: Pritisak: Vlaga: Smjer vjetra: Brzina vjetra: + 15,5 °C 976.5 hpa 92 % sjeveristok 0.3 m/s Ažurirano: 27.06.2014. u 08:30 Intervencije vatrogasaca: Kakanj: Vatrogasna jedinica je intertvenisala na gašenju požara na stambenom objektu (kuća) u naselju Krševac, vlasništvo Hasić Džafer. Na objektu pričinjena materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo. Vareš: Usljed jučerašnjih obilnih kišnih padavina u ulici Zvijezda, došlo je do plavljenja podrumskih prostorija stambene zgrade usljed začepljenih odvodnih kanala. Vatrogasci su brzom intervencijom očistili isti odvodni kanal, nakon čega se voda povukla. Ostale vatrogasne jedinice nisu intervenisale, obavljali su svoje redovne poslove i zadatke. Izvještaj općinskog Operativnog centra civilne zaštite Olovo: Još uvijek je na snazi „Stanje prirodne i druge nesreće“. Saobraćaj na području općine Olovo odvija se otežano po mokrim kolovozima. Poseban problem predstavljaju odroni i klizišta na regionalnim i lokalnim putevima. U naselju Kalesija na R-467 put bio u prekidu u toku ranih jutarnjih sati, zbog obaranja stabla na kolovoz kao posljedica klizanja tla. U naselju Čuništa na R-467, zbog klizanja tla na kolovoz onemogućen saobraćaj za teretna vozila. Saobraćaju samo putnička vozilai. O navedenom obaviješteno preduzeće zaduženo za održavanje puta – „Porobić“. Izvještaj općinskog Operativnog centra civilne zaštite Zavidovići: Snadbijevanje građana vodom iz gradsko vodovoda je uredno. Voda iz gradskog vodovoda je prema zadnjim nalazima ispravna za piće. Svi regionalni putni pravci su prohodni. U prekidu je lokalni put za Paravce-Marušiće zbog više klizišta, ali postoji alternativni put za motorna vozila preko mjesta Poljice. Autobuski saobraćaj se normalizovao. U prekidu je lokalna linija za Marušiće i Brašljevine. Telefonski saobraćaj je uredan. Snadbijevanje električnom energijom uredno STANjE KLIZIŠTA: Stanje na većini klizišta se stabilizovalo.