28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 26 Juni 2014 06:00

Špijunaža putem interneta

SAD imaju tajni dogovor sa 30 zemalja o presretanju internetskog saobraćaja na optičkim kablovima koji prenose podatke - mnoge države pristale su na dogovor, mada se to kosi sa njihovim interesima i zakonima, navodi američki list "Intersept".


Tajni program ima naziv "RAMPART-A" i cilj mu je da munjevitom brzinom prikupi ogromnu količinu komunikacija, tako da se američka špijunska agencija NSA direktno spaja na internetske kablove putem kojih prolazi saobraćaj.

Dokumenti Edvarda Snoudena, koje prenosi danski "Dagbladet informejšn", pokazuju da su neke  zemlje, protiv vlastitih interesa, u tajnom dogovoru sa SAD, dopustile američkim obavještajnim službama da šire svoj nadzor uz njihovu pomoć.

Već je poznata bliska saradnja članica tzv. "Kluba  Pet Očiju", u koji spadaju SAD, Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland.

Ali, novi dokumenti pokazuju da postoji i niz zemalja, koje NSA naziva "partnerima treće strane".

Popis zemalja koje sarađuju sa američkim špijunskim službama obuhvata i Alžir,  Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Makedoniju, Francusku, Češku, Dansku, Finsku, NJemačku, Grčku, Mađarsku, Indiju, Izrael, Japan, Južnu Koreju, Tursku.....

"Ako pogledate kartu Interneta,  postoji jako malo ključnih tačaka kroz koje prolazi saobraćaj. Kada dobijete pristup tim čvorištima -  dobijate pristup svemu" - upozorava stručnjak za bezbjednost Brus Šajner.

Miko Huponen, također stručnjak za bezbjednost, ističe da je za SAD važna svaka zemlja koja se nalazi na ključnoj lokaciji internet saobraćaja.

Dokumenti otkrivaju do koje mjere SAD nadziru globalnu razmjenu informacija, podatke i komunikaciju.

Takođe, dokumenti  pokazuju da su brojne države izgubile suverenitet i da rade iza leđa i suprotno interesima vlastitih građana, tajno sklapajući dogovore sa SAD o nadzoru internetskog saobraćaja.

Sve to dovodi u pitanje legitimitet vlasti tih država - navode listovi.