27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 23 Maj 2014 21:24

Preporuke Zavoda za zdravstvo

Prema izvještaju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona je pod kontrolom, ali i dalje nesigurna.  S obzirom na to da se većina od ukupno 257 školskih objekata snabdijeva vodom iz lokalnaih izvora, konstantno se uzimaju uzorci vode na analizu i poduzimaju druge neophodne mjere za sigurnost vodosnabdijevanja. Međutim, kako na području Kantona postoji više od 6.000 lokalnih vodoopskrbnih objekata, u ovom trenutku nije moguće imati rezultate analize za sve njih, pogotovu što su mnogi od ovih objekata bili poplavljeni ili su na području aktivnih klizišta. 



Zasad nema prijavljenih epidemija crijevnih zaraznih bolesti. Da ne bi došlo do hidrične epidemije koja se može javiti nakon produžene inkubacije, Krizni štab zdravstva daje preporuke roditeljima, prosvjetnim radnicima i učenicima. Prva se odnosi na to da se djeci osigura do daljnjeg flaširana voda za piće i čista voda za pranje ruku. Tamo gdje je voda neispravna bilo bi dobro postaviti burad sa slavinom i vodu dovoziti cisternama, saopćeno je iz Pres službe Civilne zaštite ZDK. 

- Potrebno je poučiti djecu da se crijevne zarazne bolesti prenose prljavim rukama, zagađenom vodom i hranom i da se to može izbjeći održavanjem lične higijene. Kad su u pitanju školski objekti, potrebno je pod pojačanim nadzorom držati školske kuhinje, redovito odvoziti smeće iz školskih objekata i dvorišta te općenito sve škole držati pod pojačanim zdravstvenim nadzorom putem lokalnih higijensko-epidemioloških službi te Službe za školsku higijenu Zavoda za javno zdravstvo Kantona - navodi se u saopćenju. 

Kod bilo kakve sumnje na zarazno oboljenje potrebno je odmah se javiti ljekaru, a za slučaj pojave masovnih oboljenja Krizni štab izdat će odgovarajuće preporuke i poduzeti neophodne mjere.