29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Mart 2014 03:13

Nudi informacioni sistem

Borba bh. građana koja traje već više od mjesec dana, ali prije svih njegovih sugrađana da iznude ostavke korumpirane i nesposobne vlasti na svim nivoima, motivirala je i Zeničanina Dženana Hamzića, koji je nakratko boravio kod kuće, da ponudi rješenje sistemske kontrole vlasti. Svoj je koncept prezentirao i Plenumu građana.

 

-Po mom mišljenju, kontrola rada i ocjene vlasti putem Državnog otvorenog informacionog  sistema (DIOS), bila bi rješenje za mnoge naše probleme s vlašću. To je puno bolje nego što se planira delegirati predstavnike građana da, recimo, kontrolišu rad ministarstva Vlade Zeničko-dobojskog kantona. I to su samo ljudi, sa svim svojim kvalitetima i manama- smatra Hamzić, inače master student na Tehničkom univerzitetu u Beču. Hamzić nam sa strašću istinskog znanstvenika objašnjava kako su mogućnosti informatike- neograničene. 

 

-DIOS bi bio povezan sa našom centralnom bazom podataka o glasačima, koji bi, sa svojom pristupnom šifrom, mogli ući u sistem i ocjenjivati rad ministara i službenika, koji bi bili prezentirani sa svim podacima o poslu koju obavljaju i ličnim podacima.  Građani bi u svakom trenutku znali planove i trenutne aktivnosti na njihovoj realizaciji, čime bi se mogla sklopiti slika o nečijem radu ili neradu. Nisu svi isti ni u vlasti- kaže Hamzić, koji ističe da bi, s obzirom da se radi o javnim dužnosnicima, uz njihove podatke trebalo navesti primanja, budžet i sve druge troškove koje naprave tokom svog rada.

 

-Nakon što neki ministar ili službenik skupi određeni broj ocjena “loš”, bio bi i predmet rasprave plenuma građana, a mogla bi se tražiti i njegova smjena- kaže Hamzić. Najveći efekti DIOS-a bi se polučili njegovom implementacijom u izbornom procesu.

 

-Implementacijom ovog sistema, čija izrada ne bi koštala više od kupnje jednog automobila za njihove potrebe, bilo bi moguće lakše i jeftinije glasanje. Po uzoru na švicarski e-voting sistem. Tako bi i mladi, koji, uglavnom, apstiniraju od izbornog procesa, dok sjede u kafićima ili kući, sa svog mobitela mogli ispuniti grđansku dužnost. Sigurno bi, i samim tim, rezultati izbora bili puno drugačiji. Da ne govorimo o smanjenju mogućnosti manipilacije izbornim listićima i krađama glasova, na koje se stalno neko žali.  Zašto to ne primjeniti već jesenas, na Općim izborima- poručuje Hamzić, koji dodaje da naša zemlja, i bez njega, ima dovoljno kvalitetnih informatičara koji mogu sačiniti takav sistem. Bio bi to, uvjeren je, i veliki korak prema članstvu u Evropsku uniju.

 
V.B. Avaz