26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Novembar 2013 23:27

Četrdeset godina Mašinstva

Svečanom akademijom na Mašinskom fakultetu u Zenici je danas obilježena 40. godišnjica od upisa prve generacije studenata na odsjeku "Mašinstvo u metalurgiji"


Osnivanju zeničkog Mašinskog fakulteta prethodilo je formiranje smjera za mašinstvo u metalurgiji na Metalurškom fakultetu, sedamdesetih godina 20. stoljeća, kada se područje srednje Bosne industrijski razvijalo i kada su se širili metaloprerađivački kapaciteti. 

 

Zbog potrebe za naučnoistraživačkim potencijalom u oblasti mašinstva, 31. marta 1977. godine osnovan je Mašinski fakultet u Zenici. 

 

"Od te godine do danas Mašinski fakultet je dao preko hiljadu mašinskih inženjera, magistara i doktora, koji rade širom svijeta", izjavio je vršilac dužnosti dekana Mašinskog fakulteta, docent doktor Samir Lemeš. Tokom današnje svečane akademije uručene su i zahvalnice uposlenicima zeničkog Mašinskog fakulteta za njihov dugogodišnji rad.


Istorija MF:

Osnivanju Mašinskog fakulteta u Zenici prethodilo je osnivanje smjera za mašinstvo u metalurgiji na Metalurškom fakultetu u Zenici. To je period sedamdesetih godina XX stoljeća, kada se područje srednje Bosne industrijski razvijalo i kada su se širili metaloprerađivački kapaciteti. Zbog toga se, i pored upisa velikog broja studenata na postojeće mašinske fakultete u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, javio osjetan nedostatak diplomiranih inženjera mašinstva. Posebno je "Željezara Zenica" iskazivala potrebu za inženjerima mašinstva. Na smjeru za mašinstvo u metalurgiji studenti su se mogli opredijeliti, usmjeriti i specijalizirati za održavanje metalurških postrojenja, dok na drugim fakultetima nije bilo takvog usmjerenja. Poseban interes za diplomiranim inženjerima izrazili su RMK Zenica i Metalurški institut "Hasan Brkić" (sada Metalurški institut "Kemal Kapetanović") u Zenici radi stvaranja naučnoistraživačkog potencijala koji će se obrazovati na smjeru za mašinstvo u metalurgiji. RMK Zenica se odlukom svog Radničkog savjeta obavezao da će finansirati studij i obezbijediti izgradnju nastavnih prostorija i nabavku opreme.

Školske 1973/74. godine upisana je prva generacija studenata. Osnivači smjera za mašinstvo u metalurgiji su bili RMK Zenica, Metalurški institut "Hasan Brkić" i Skupština opštine Zenica. Odlukom Radničkog savjeta Zajednice osnovnih organizacija Željezare Zenica od 11.03.1977. godine i Skupštine opštine Zenica od 31.03.1977. godine osnovan je Mašinski fakultet u Zenici.

Danas je Mašinski fakultet organizaciona jedinica Univerziteta u Zenici, koji je integrisan u skladu s Bolonjskim principima. U akademskoj 2013/2014 godinu, prvu godinu I ciklusa studija na Mašinskom fakultetu upisalo je 180 studenata, na 5 studijskih odsjeka.

Povezani članci (by tag)