27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 03 Septembar 2013 20:49

Foto: Zeničani na Magliću

Šest članova PSD “Poštar” – a i Gorske službe spašavanja, stanica Zenica, odazvali su se pozivu Udruženja za razvoj sportskog turizma Avantur iz Sarajeva na osvajanje najvišeg vrha Bosne i Hercegovine – Maglić (2386 m n/v), 31. augusta 2013. godine. Pohod je prošao u izuzetnoj organizaciji, u sjajnom raspoloženju i bez ijednog incidenta.

 

Maglić je dinarska planina na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore oko 20 km jugozapadno od Foče. Maglić je planina sa najvišim vrhom u BiH. Najviši vrh planine je Veliki Vitao (2.396 m) u Crnoj Gori, dok je na bosanskoj strani planine najviši vrh Maglić na 2.386 m nadmorske visine.

 

Po drugim izvorima, najviši vrh planine je Maglić sa 2.386 m.

 

Planina je omeđena rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rijekama Drinom i Pivom na sjeveroistoku te planinom Bioč na jugoistoku. Maglić je izgrađen od permskih stijena, mezozojskih krečnjaka, dijabaza i malafira, a vidljivi su i lednički tragovi. Obrastao je bukovom i crnogoričnom šumom. Gornja šumska granica je na oko 1.600 m, a iznad te visine je plato sa pašnjacima i brojnim grebenima i visovima.

 

Najpoznatije visoravni su Vučevo (sa vrhom Crni Vrh), Rujevac, Snježnica, Prijevor i Mratinjska Gora. Na Magliću se nalazi i Perućica, najveća prašuma u Evropi, te veliki cirk Urdeni dolovi sa Trnovačkim jezerom na 1.517 m. Podnožje planine i sve padine su bogate vodom, sa brojnim izvorima od kojih je najizdašniji Carev Do koji nikad ne presušuje.

 

UŽIVAJTE U FOTOGRAFIJAMA I POSJETITE  POSJETITE MAGLIĆ!

 

Text : Afan Abazović

Preuzeto i ostali fotosi na web stranici PSD Poštar