26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 19 Avgust 2013 20:52

Planinari BiH u Kaknju

Proteklog vikenda više od hiljadu planinara iz 49 planinarskih društava učestvovalo na manifestaciji Dan planinara BiH, koja je održana u organizaciji PSBiH na platou planinarskog doma Bočica Kakanj. 

 

Završena je bosanskohercegovačka smotra planinara, koja se svake godine održava pod nazivom „Dan planinara BiH“. Domaćin ovogodišnjeg „ planinarskog dana“ bilo je kakanjsko Planinarsko društvo Bobovac – Kakanj, a oko hiljadu planinara ugostili su na prostorima vlastitog izletišta Bočica. Ovogodišnji Dan planinara okupio je 49 društava sa područja cijele BiH, a učešćem gosta iz Srbije i Hrvatske, za ovaj dan se može reći da je bio i međunarodni. Pored ovih društava učešstvovala su i zenička planinarska društva; Tajan-Lisac, Željezara, Mladost, Tvrtkovac i članovi GSS Stanica Zenica.


Pored druženja planinara ovom prilikom domaćin je organizovao i sportska nadmetanja u sljedečim disciplinama, Planinarsko državno takmičenje u orijentaciji gdje su najbolji bili takmičari iz PD „FASTO“Sarajeva. Pored ovog takmičenja domaćin je organizovao Kros na 1000m, mali fudbal, odbojka, hodanje u vrečama, a igra iznenađenja, bila je kotrljanje guma, jer planinari smatraju da je stare odbačene gume moguće koristiti za igru, a ne odbacivati u prirodni okolioš kao divlji otpad.

 

Dana planinara BiH izvedenI su prvenstveno revijalno i kao zabava u prirodi. Planinari dolaze na ovakve skupove da bi ostvarili kolektivni kontakt sa prirodom jer naša osnovana preokupacija je kako sačuavati prirodne, planinske ljepote i kako osmisliti sadržaje koji će omasoviti planinarska društva.  Iduće godine, domaćin Dana planinara BiH biće Planinarsko društvo „Galica“ Turbe.