26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 Juli 2013 03:06

Ramazan u brojkama

Prema podacima Religijskog istraživačkog centra iz decembra 2012. godine, u svijetu živi blizu 1,6 milijardi muslimana, 23 odsto populacije, i to znači da je islam druga po veličini svjetska religija čiji sljedbenici ne počinju mjesec Ramazan u isto vrijeme niti poste isti broj sati. 

 

Iako je Bliski istok mjesto pojave islama, zanimljivi su podaci da su dva od tri stanovnika azijsko-pacifičke regije muslimani, a samo u Indoneziji živi više od 209 miliona muslimana.  U Evropi živi 43 miliona i 490 hiljada, u Sjevernoj Americi tri miliona i 480 hiljada, a u Latinskoj Americi 840 hiljada muslimana. 

       

Stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata suzdržavaju se od hrane i pića 15 sati dnevno u toku ramazana. To nije nimalo lako u zemlji u kojoj temperatura u toku jula dostigne i 50 stepeni.  Vrijeme posta varira od zemlje do zemlje. U Švedskoj, domovini više od 350.000 muslimana, posti se 21 sat, dok je u Argentini period posta samo devet sati. Za prekid posta po zalasku sunca muslimani najčešće koriste hurme, tako da prodaja ovog voća znatno poraste tokom Ramazana. Postoje brojni nazivi za različite vrste hurmi, a 2009. godine mogle su se kupiti i hurme Obama, nakon što je američki predsjednik posjetio Egipat.  Hurme nazvane Trg Tahrir mogle su se kupiti 2011. godine, a kako javlja Al Arabiya, širom Egipta se još prodaju hurme Sisi. Procjenjuje se da je 2011. ubrano 7,5 miliona tona ovog voća. 

       

Humanost je jedna od pet osnovnih obaveza svakog muslimana, a ramazan je vrijeme u kojem se ova oblast smatra posebno važnom, jer se smatra da su tada ljudska srca najmekša i najdarežljivija.  Zekat podrazumijeva davanje četrdesetog dijela svoje imovine sirotinji, odnosno 2,5 odsto u novcu ili robi.  U Omanu postoji član zakona o radu u kojem stoji da je rad duži od šest sati tokom ramazana protivan zakonu. U muslimanskim zemljama se u toku ovog meseca smanjuje produktivnost, a raste potražnja za kulturnim i religijskim proizvodima i darovima. U Saudijskoj Arabiji danas živi 6,5 miliona stranaca. Od toga je 1,8 miliona Indijaca i 1,4 miliona Filipinaca. Ipak, ova zalivska kraljevina nije velikodušna prema njima u toku ramazana.  Jučer je objavljeno upozorenje da će svaki stranac koji jede, pije ili puši na javnom mjestu za vrijeme Ramazana biti  suočen sa zakonskim posljedicama, a kazne su zatvor, bičevanje ili deportacija.  Istovremeno, u kineskoj regiji Ksinjiang muslimanskim manjinama su zabranjene aktivnosti koje se odnose na Ramazan. 

 

Dužina Ramazana se iz godine u godinu mijenja, jer je islamski kalendar lunarni. Ove godine, 1434. po Hidžri, ponovo se pojavilo neslaganje u vezi sa početkom mjeseca posta, pa su u nekim zemljama vjernici počeli post u utorak, a u nekim u srijedu.  Riječ je o tome da Arapi zagovaraju tradicionalni metodu utvrđivanja izlaska mladog mjeseca golim okom, dok ostali, među kojima je Turska, pojavljivanje mladog mjeseca utvrđuju naučnom metodom, piše Gardijan.