03 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 22 Juni 2013 10:38

Oprez s gljivama

Klinika za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničog centra Tuzla apeluje na građane za pojačan oprez prilikom konzumiranja gljiva.  Ukoliko se ne znaju razne vrste gljiva ne treba ih konzumirati, jer trovanje gljivama je opasno i može završiti smrtnim ishodom. 

 

- Simptomi trovanja zavise od vrste gljiva koje je neko pojeo. Trovanja koja se ispoljavaju nakon dužeg vremena su mnogo opasnija, jer otrovi već naprave nepopravljive štete u organizmu. Prije nego što se otrovi povraćanjem ili prolivom izbace, kod takvih trovanja nije isključen smrtni ishod - izjavila je prim.dr.Lejla Delalić s Klinike za zarazne bolesti Tuzla, istakavši da su trenutno na ovom odjeljenju dvije hospitalizirane osobe, od čega jedna mlađa žena  s težom kliničkom slikom. Pojasnila je da je na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla zabilježen veći broj građana koji su se na kliniku javili zbog trovanja gljivama. 

 

Od polovine maja do danas, pomoć ljekara zatražilo je 35 osoba sa simptomima trovanja gljivama, od čega je osam pacijenta bilo u vrlo teškom zdravstvenom stanju. Simptomi trovanja gljivama su mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, proliv, dezorijentiranost, vrtoglavica i gubitak svijesti. Kod nekih trovanja takvi simptomi se javljaju već nakon pola sata, a zavise od vrste gljiva koje su konzumirane, dodala je dr. Delalić. Najbolji lijek je prevencija, odnosno nekonzumiranje gljiva ili konzumiranje u slučaju da smo sigurni da je osoba koja ih je ubrala dobar poznavalac vrsta gljiva. Građani koji posumnjaju da su se otrovali gljivama, najbolja prevencija jeste da treba pokušati što prije eliminirati hranu iz želuca, odnosno izazvati povraćanje, te se što prije javiti ljekaru, istaknula je prim. dr. Delalić. 

Povezani članci (by tag)