02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Maj 2013 09:19

Koji su vodomjeri neispravni

 

- Prema Zakonu o mjeriteljstvu u Federaciji, Naredbi o mjeriteljstvu u BiH i drugim državnim i entitetskim propisima, jasno je definisano šta se smatra ispravnim, a šta neispravnim uređajem za mjerenje. U slučaju vodomjera, svaki uređaj na kojem je zaštitni verifikacioni žig stariji od pet godina formalno je neispravan, potvrdio je za «Avaz» Željko Zovko, direktor Zavoda za mjeriteljstvo Federacije BiH.  Potvrda je to navoda koje smo objavili prije nekoliko dana, a u vezi sa  informacijama sa terena, koje govore da lokalna preduzeća za vodosnadbjevanje i distribuciju štede na buždetu, ne provodeći redovne kontrole, preglede i reparacije uređaja. 


- U opasnosti su i građani, ali najprije budžeti i općine. Naime, vodomjer koji duži period nije čišćen, repariran, nerijetko «okreće» sporije, te tako najvjerovatnije pokazuje manji broj kubika. To znači da Vodovod ima razliku između upućene i isporučene količine, koju onda neopravdano pripisuju «gubicima u mreži». Gubici su manji, jer oni za sobom vode zamućenju i oštećenju instalacija, kaže nam sagovornik upućen u rad vodovodnih preduzeća u FBiH. A stanje sa vodovodima u Federaciji je, blago rečeno, katastrofalno. U FBiH postoje samo dvije – tri firme za baždarenje uređaja, te ako se uzme u obzir i broj novougrađenih vodomjera, tek svaki četvrti vodomjer je formalno ispravan!  Naime, ako se sabere «promet» ovih firmi u proteklih pet godina, za koliko je svaki vodomjer trebao biti skinut, baždaren, te vraćen ili zamijenjen novim, znači da su općinska vodoprivredna preduzeća više nego neažurna!

 

- Postoje vodovodi koji i prije roka vrše baždarenja, dok neka nisu od rata naovam nijednom (21, 22 godina) obavila baždarenje ijednog uređaja, rečeno nam je u certificiranim kućama koje obavljaju ovaj posao.  Na naš decidni upit da li pojam «neispravan» koji je upotrebljen u zakonima i koje on koristi, znači da građanin koji eventualno bude utužen i ospori validnost  vodomjera, jer baždarenje nije urađeno  uokviru pet godina, to znači i da sud prihvata takve tvrdnje, Zovko nam odgovara: 

 

- Da, decidno, uređaj za mjerenje nije ispravan ako nije baždaren po zakonu i kao takav ne može biti predmet u sudskom sporu,a to siguran sam znaju i na sudu, ako se građanin pozove na taj podatak, kazao je Zovko. 

 

- Građani imaju pravo na vještačenje i formalno ispravnih vodomjera, koji su još u zakonskom roku od pet godina. Tad se vještačenje radi na zahtjev stranke i Zavod za mjeriteljstvo to radi na specijalnim uređajima. Imali smo već niz obraćanja građana koji posumnjaju u enormne obračunate iznose. Kad su u pitanju vodomjeri sa isteklim rokom, tu nema dvojbe, niti provjere, oni su zakonski neispravni, navodi Zovko.