27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 April 2013 23:51

Svjetski dan napuštenih životinja

 

U zemljama širom svijeta 4. aprila se obilježava Svjetski dan napuštenih životinja. Stotine napuštenih pasa i mačaka na ulicama našeg grada biva svakodnevno izloženo različitim oblicima zlostavljanja, premlaćivanju (zadnji primjer je prošlosedmično premlaćivanje psa kod Zanatske škole na Bilmištu od strane učenika škole, a po nalogu uposlenice škole, slučaj koji će ŠAPA Zenica svakako predati Kantonalnom tužilaštvu, a i dalje), kamenovanju, patnjama, silovanju, mučenju, gladi, žeđi i bolestima, a na desetina ih se svaki dan napusti. Upravo, glavni uzrok povećanog broja napuštenih životinja na ulicama leži i dalje u dosljednom neprovođenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja od strane odgovornih, tačnije neodgovornom vlasništvu-konstantnom napuštanju kućnih životinja koje prolazi nekažnjeno i njihovom nekontrolisanom razmnožavanje, uz nizak nivo kontrole sredine, te nizak nivo svijesti o uzroku problema i načinu rješavanja.



Svi po Zakonu odgovorni se oglušuju o svoje zakonom propisane obaveze, u nadi valjda da se od odgovornosti može pobjeći, da ih se za nerad može abolirati, nagraditi, i da će se po ko zna koji put krivica prebaciti sa uzroka na posljedicu, na životinju na ulici. U zemlji koja stremi napretku na putu EU integracija snivanja o bilo kakvom povratku na staro je bespredmetno i sto prije svi koji su odgovorni za punu dosljednu provedbu Zakon to shvate, prije cemo zajedno do dugorocnog rjesenja. 

 

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je jasno propisao obavezu lokalnih zajednica u zbrinjavanju napuštenih životinja, osnivanju skloništa za napuštene životinje, te prepoznao isključivo i nedvosmisleno  sterilizaciju i kastraciju napuštenih životinja kao efikasnu mjeru kontrole populacije napuštenih životinja u kratkom i srednjem roku, zabranio napuštanje kućnih životinja i propisao kaznu za napuštanje, te propisao obavezu vlasnicima kućnih životinja da mikročipuju kućne životinje, što se u BiH, nažalost, još ne dešava na način propisan Zakonom, niti postoji centralni registar kućnih životinja.

 

Ovom prilikom, apelujemo na lokalne zajednice da što prije počnu ispunjavati sve obaveze proistekle iz Zakona. Apelujemo na vlasnike da svoje kućne životinje registruju, mikročipuju, sterilišu i doprinesu smanjenju broja neželjenih životinja, da ih ne napuštaju jer oni su članovi naših porodica, ne igračka, i da dobro razmisle prije nabavke kućne životinje da li imaju vrijeme i neophodan kapacitet da joj pruže sve ono što joj treba.

 

Svaka napuštena životinja, svaka životinja na ulici, rezultat je isključivo i samo ljudske nebrige i neodgovornosti. Posljedica je napuštanja od strane vlasnika, bilo da se radi o prvoj ili narednoj generaciji. Čovjek, ne životinja je generator problema. Pokažimo suosjećanje prema napuštenim životinjama, jer oni su naša briga i odgovornost. Jer mi smo njihov glas.....

 

ŠAPA Zenica