26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 Oktobar 2012 12:53

Hitno povučene jufke iz Hrvatske

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske preko svog je sistema uzbunjivanja za hranu hrvatske potrošače  obavijestilo o povlačenju i opozivu više vrsta proizvoda "Svježe vučena jufka - listovi za pite i savijače", svih oznaka rokova trajanja između 1. oktobra i 1. decembra 2012. godine, proizvođača Clarum iz Nove Gradiške jer je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da sadrže štetan aditiv.  U firmi Clarum d.o.o. Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja provela je inspekcijski pregled i ustanovila da se u proizvodnji tih proizvoda koristi aditiv Natamicin E 235, koji prema Pravilniku o prehrambenim aditivima nije dopušten u predmetnoj kategoriji proizvoda.


Pravilnik dozvoljava upotrebu Natamicina E 235 isključivo za površinsku obradu tvrdih i polutvrdih sireva i sušene i salamurene kobasice, ističe se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.  Natamicin E 235, stoji u kategorizaciji aditiva, prirodno je sredstvo za konzerviranje s fungicidnim djelovanjem te ne smije prodrijeti u  namirnicu dublje od pet milimetara. Upotrebljava se kao lijek, npr. protiv gljivičnih oboljenja kože.


Ministarstvo potrošače upozorava da ne konzumiraju te proizvode proizvođača Clarum koji se na tržištu nalaze pod nazivima jufke za  pite i savijače Clarum, Clarum (bez konzervansa), Standard, Rial, Merkator, Fine Food, Grano Doro, Marinero, B Brend, zatim S-Budget svježe vučeno tijesto te jufke za pite i savijače Klara (bez konzervansa).
Opoziv se odnosi samo na proizvode rokova trajanja koji su navedeni u obavijesti Ministarstva poljoprivrede - od 1. oktobra do 1. decembra ove godine.