29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 Juli 2012 00:25

Kamen temeljac u Arnautima

U prisustvu velikog broja mještana i gostiju u mjesnoj zajednici Arnauti, općina Zenica, ministrica Senka Balorda položila je kamen temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine. Realizacija ovog projekta za mještane najvećeg područja na slivu Babine Rijeke predstavlja historijski čin.


- Ovo je najsretniji dan za mještane. Dom, u kojem je na prvom spratu smještena ambulanta, je izgrađen davne '62. i pacijent mora preći 30 stepenica do ljekara. To dodatno otežava ulazak starijih, ali i težih srčanih bolesnika, kazao je Husnija Huseinspahić, predsjednik MZ Arnauti.
Stanovnici ovog kraja zeničke općine za specijalističke preglede i laboratorijske nalaze odlaze u ambulantu u Babino, udaljeno 3,5 km, ili u Zenicu, udaljenu 14 km. U MZ Arnauti, koju naseljava 5000 stanovnika, registrirano je 4000 zdravstvenih kartona. Usluge buduće ambulante, koja bi trebala biti završena do naredne zime, će koristiti stanovnici Arnauta, ali i Briznika, Varde, Buhovca i Radinovića.
- Važnost projekta, pored struktura vlasti, prepoznala je i veliku ulogu odigrala aktuelna ministrica zdravstva ZDK mr. medicinskih nauka Senka Balorda. Zajednički nam je cilj da pružimo kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života lokalnog stanovništva, kazala je Selvedina Spahić- Sarajlić, direktorica Doma zdravlja Zenica
Za izgradnju prve faze, vrijednosti preko 400 000 KM, sredstva su odobrili Vlada Zeničko- dobojskog kantona, Općina Zenica i JU Dom zdravlja Zenica.
- U sklopu Strateškog planiranja zdravstva porodična medicina i ovakve vrste ambulanti su nam na prvom mjestu. To je jedini način da se primarni dio zdravstvene zaštite primakne stanovnicima i da se rasterete bolnice, odnosno, sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Porodična medicina u reformi zdravstva predstavlja osnovu truda i rada. Moram reći da mi i dalje imamo problem nedostatka kadra, ali ćemo vrlo brzo educirati ljekare kako bi samostalno radili na terenu i ispunjavali sve potrebe koje imaju stanovnici ovakvih područja. Imali smo i problem saradnje Domova zdravlja Zenica i Kakanj, jer oko 400 pacijenata na ovom području gravitira i prema Zenici i prema Kaknju. Zato sam presretna i nijednog trenutka nisam osporavala jedan ovakav projekat. U adaptaciju i opremanje ambulanti porodične medicine Federalno ministarstvo je izdvojilo oko 3, 2 miliona KM, a Vlada ZDK 430 000 KM i vjerujem da će se takva vrsta pomoći nastaviti, istakla je ministrica Senka Balorda, na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju ambulante porodične medicine u Arnautima na području zeničke općine.
Pres služba ZDK