27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 05 Juni 2012 14:36

O zdravstvenim ustanovama

Ugovore o prenosu vlasništva nad opremom i urađenim građevinskim radovima na ambulantama porodične medicine u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) danas su potpisali predstavnici Ministarstva zdravstva Federacije BiH sa direktorima domova zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova s područja kantona. Time su zdravstvene ustanove primile u vlasništvo objekte, izgrađene i rekontruisane tokom tri faze projekta razvoja porodične medicine i jačanja zdravstvenog sektora.


"Tokom proteklih nekoliko godina, u tri faze, izgrađene su 52 i adaptirano je 48 ambulanti porodične medicine na području Zeničko-dobojskog kantona. Uloženo je 2.600.000 KM, od čega je kantonalna Vlada, izdvajajući po 30 posto sredstava za svaku fazu, obezbijedila oko 406.000 KM, kazala je ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda.  Ona je dodala da se uporedo odvijala i edukacija zdravstvenog kadra.

 

"U Zeničko-dobojskom kantonu nedostaje 70 ljekara porodične medicine. Nastojaćemo kroz reformu zdravstvenog sistema činiti usluge porodične medicine sve dostupnijima građanima", navela je Balorda.  "Porodična medicina u ZDK napredovala je infrastrukturno, a i proces edukacije timova porodične medicine značajno je odmakao", izjavila je Vildana Doder iz Federalnog ministarstva zdravstva.  U Zeničko-dobojskom kantonu biće izgrađeno još šest novih ambulanti, koje bi mogle početi s radom tokom jeseni ove godine