28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 28 Maj 2012 02:29

Kontrola boračkih invalidnina

Savez ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona priredio je u Zenici tematsku konferenciju o implementaciji Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko invalidske zaštite, odnosno aktivnostima revizije prava po osnovu invalidnosti,. "Podržavamo proces revizije, svjesni problema i nedoumica. Iako se radi o teškom i bolnom procesu, moramo uvesti reda u oblasti korištenja prava po osnovu boračko-invalidske zaštite", izjavio je ovom prilikom ministar za boračko-invalidsku zaštitu F BiH Zukan Helez.
On je iznio podatak da je u dosadašnjem procesu revizije, iz prava izvedeno 3.378 osoba i ušteđeno je 11,3 miliona KM.


" Nisu nam cilj uštede, već realna situacija u ovoj oblasti. Želimo, prije svega utvrditi status onih koji su uvedeni u prava po osnovu invalidnosti, od 2004. godine", kazao je Helez.
Predstavnici organizacija ratnih vojnih invalida i šehidskih porodica, izrazili su ovom prilikom bojazan da će gubitak prava značiti i rast broja socijalnih slučajeva.  U radu Konferencije učestvovali su članovi Vlade ZDK, direktor Instituta za medicinsko vještačenje, načelnici općina u ZDK, predsjednik i dopredsjednik Federacije BiH, te federalni zastupnici sa područja ovog kantona.

 

zukanzdk2