01 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 17 Maj 2012 23:37

OMS u posjeti Kaknju

Odbor za međureligijsku saradnju Zenica (OMS) koji egzistira u okviru Međureligijskog vijeća BiH, organizirao je  posjetu Općini Kakanj. U delegaciji Odbora bili su : predsjedavajući Kenan Hodžić, Ismet ef. Bašić, Mario Udovičić, vjeroučitelj, Marko Maleš, paroh kakanjski, vlč. Marjan Marjanović, župnik Župe sv. Petra i Pavla Kakanj i Mustafa ef. Agić, imam Džemata Luka u Kaknju. Zajedno sa delegacijom Odbora za međureligijsku saradnju u Kaknju je boravio i Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

 

Sastanak je organiziran u cilju promoviranja međureligijskog dijaloga i saradnje, te provedbe monitoringa za napade na vjerske objekte, vjerske službenike i mjesta od značaja za vjerske zajednice. Prilikom razgovora sa Mensurom Jašarspahićem, kakanjskim načelnikom, predsjedavajući Odbora Kenan Hodžić kazao je, između ostalog: 

 

-Ovdje smo da, prije svega, ohrabrimo lokalne vjerske poglavare i potaknemo ih na još plodonosniji i još aktivniji međusobni dijalog i da ponudimo određene planove i aktivnosti koje bismo zajednički mogli realizirati ovdje na području općine Kakanj. Kada su u pitanju konkretni problemi, tu možemo nabrojiti učestale napade na Pravoslavnu crkvu u Bilješevu, zatim administrativne probleme koje ima Katolička crkva ovdje.

 

O značaju međureligijske saradnje i institucija vlasti, Fikret Plevljak, premijer Kantona kazao je sljedeće:

 

- Saradnja Vlade ZDK sa Odborom za međureligijsku saradnju Zenica je jako dobra. Dakle, ovo nije kurtoazija, to je suštinska saradnja. Iz tih razloga smo došli danas u Kakanj da razgovaramo sa svim vjerskim službenicima, da se informišemo o aktuelnoj situaciji u vjerskim zajednicama u Kaknju. Drago mi je da smo čuli da se taj dio života normalizovao, ali nažalost postoje slučajevi da lopovi i kriminalci vrše atake na imovinu vjerskih zajednica da bi priskrbili sitnu imovinsku korist, a vjerskim zajednicama se nanosi puno veća šteta od onog što kriminalci sebi priskrbe. Zato, ovom prilikom pozivam sve građane da preventivno djelujemo, da pozovemo policiju ako primijetimo ove slučajeve, a ako se već to desi da to osudimo, jer atak na imovinu jedne vjerske zajednice je atak na imovinu svih vjerskih zajednica.

 

Domaćin sastanka načelnik Jašarspahić podcrtao je da „neljudi kradu iz džamija, kapela, iz crkve i drugih vjerskih objekata predmete poput oluka, zabilježeni su i slučajevi krađa iz groblja, slučajevi krađa predmeta sa nadgrobnih spomenika“. On je izrazio nadu da će se policija još više angažirati kako bi se pronašli i sankcionisali počinioci ovih djela.

 

Predložio je da se u Zenici organizira masovniji sastanak predstavnika vjerskih zajednica, predstavnika nadležnih institucija koje brinu o sigurnosti i predstavnika svih značajnih društvenih subjekata. Delagacija Odbora za međureligijsku saradnju Zenica, sa premijerom Plevljakom i načelnikom Jašarspahićem, nakon sastanka, obišli su Pravoslavnu crkvu u Kaknju, Gradsku džamiju i Katoličku crkvu.

 

Press služba ZDK