02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 18 Maj 2012 09:45

Na današnji dan: Formirana 303.

Danas,  18. maja, navršava se dvadeset godina od dana kada je Naredbom Republičkog štaba TO RBiH formirana prva manevarska jedinica u državi. Bila je to Prva zenička, kasnije 303. Slavna i Viteška brdska brigada. „Borbenim rezultatima, ali i odnosom prema protivniku u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, pripadnici 303. brigade mogu se sa pravom ponositi. Istina, brigada je u svom djelovanju imala i poteškoća, ali kako još tada reče rahmetli predsjednik Izetbegović, ova brigada je bila narodna, ličila je na narod iz kojeg je potekla i prolazila je kroz iste teškoće koje je proživljavao i njen narod“, kaže Muhamed Begagić, ratni komandant 303. Viteške brdske brigade.

 

Tokom rata, kroz 303. brigadu prošlo je više od 8.000 boraca, različitih socijalnih slojeva i obrazovnog nivoa, od NK radnika do doktora nauka. Brigada je tokom cijelog rata imala opredjeljenje za multinacionalnošću, a pored toga u jedinici je ratovalo i 75 žena. Brigadu je od formiranja do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, odlikovao njen multietnički sastav, te je u trenutku potpisivanja Daytonskog sporazuma u brigadi bilo više od 200 propadnika srpskog i hrvatskog naroda, od čega značajan broj na rukovodnim mjestima, među kojima su neki dobitnici najviših ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Srebrni štit“, čime se pripadnici brigade i danas izuzetno ponose.

 

U trenutku formiranja brigadu su činila dva bataljona sa prištabskim jedinicama. Ubrzo nakon formiranja u sastav brigade ulaze Željezarski bataljon, osnovan 13. maja 1992 godine i vod HOS-a. Tokom jula 1992. godine u sastav brigade ulaze jedinice Patriotske lige, Oklopni bataljon, jedinica „Zmaja od Bosne“ , Sedmi muslimanski bataljon, jedinice PVO, te sve postrojbe HOS-a.

 

„Prvi borbeni uspjesi zabilježeni su u okolini Zenice, posebno u periodu od 04. do 15. juna 1992. godine. Koliko je to bilo važno za grad Zenicu vidljivo je iz činjenice da su po okolnim brdima već tada zarobljene čitave formacijske jedinice agresora pod punom ratnom opremom, a zarobljeno naoružanje i municiju odvozili smo traktorima“, priča nam Begagić.

 

E. Bašić/Naša riječ