29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 22 April 2012 10:37

Rukometni izvještaj iz Goražda

rukometcelikU polufinalnom susretu u takmičenju za Kup BiH rukometaši ,,Čelika'' su se u Goraždu, pred prepunom dvoranom časno (i uz ,,pomoć'' sudijskog para Pandža-Šatrodžija) oprostili od ovog najmasovnijeg takmičenja u BiH, a u finale Kupa (uz banjalučki Borac) plasirala se ekipa domaćina RK ,,Goražde''. Rezulat: 32:28 (poluvrijeme 15:11) za ,,Goražde''. Iako se po krajnjem rezultatu to ne bi moglo zaključiti

- ,,Čelik'' je čitavo vrijeme bio ravnopravan, a u velikom dijelu utakmice i bolji takmac na ,,vrućem'' goraždanskom terenu. To pokazuje rezultat u prvih dvadesetak minuta i vođstvo ,,Čelika'', te u drugom poluvremenu sve do 53. minuta, kada je ,,blago navijanje'' za ,,Goražde'' sudijski par Pandža-Šatordžija pretvorio u grubu ,,otimačinu'' za RK ,,Goražde'', navode u svom saopćenju - izvještaju iz RK Čelik.

 

 

Uz sve to, iako igrači ,,Čelika'' nisu napravili tokom utakmice ni jedan grubi prekršaj, sudije su ima ,,dodijelile'' čak 12 minuta isključenja (6 žutih i jedan crveni karton), a izvrsni Davor Kadić, koji je, uglavnom, glavna ,,meta'' grubih nasrtaja protivničkih odbrana gdje god se igralo, i ovdje je ,,fasovao'' novu povredu i najvjerovatnije neće moći nastupiti sljedeće srijede protiv ,,Borca'' u Banja Luci.
Rukometaši ,,Čelika'' su pružili do sada najborbeniju igru i bili su na domak velikog rukometnog finala BiH. ,,Ginuli'' su za svakom loptom, jurišali na gol danas dobrog golmana ,,Goražda'' Adama Savića, istina imali i dosta grešaka i promašenih ,,zicera'', ali grčevita borba i atakovanje ,,Čelika'' na gol domaćina nije prestajala ni jedne sekunde tokom 60 minuta igre. Na kraju, kada su se pred kraj utakmice igrači i vođstvo ,,Goražda'' bukvalno prepali poraza i gotovo ,,pomirili'' sa porazom, dolazi do sudijske ,,režije'' u privođenju utakmice kraju.

- Ključni momenat nastao je u 53. minuti utakmnice (tada je ,,Čelik'' vodio 22:20) i kada je sudija Boris Šatordžija (inače rođeni Zeničanin, koji tek odnedavno živi u Banja Luci) grubi prekršaj u napadu Gorana Biljake po jedinstvenoj ocjeni čak i velikog dijela publike u Dvorani u Goraždu okaraketrisao kao sedmerac za ,,Goražde'', a zatim ni zašta ,,dao'' i treće isključenje i ,,crveni karton'' beku ,,Čelika'' Davoru Lučiću za prekršaj koga je samo on vidio – kaže potpredsjednik ,,Čelika'' i vođa puta ,,Čelika'' u Goražde - Esad Mehanović.

Inače, najviše golova za ,,Čelik'' dao je golgeter ovog tima Davor Kadić (9 golova), Aldin Begagić (6), te Milan Duvnjak (4 gola). Golmani Adnan Šabanović i Dragan Starčević su solidno branili gol ,,Čelika''.

Trener ,,Čelika'' Miki Filipović kaže:
- Bili smo na domak velikog Kup finala i potvrdili smo da nismo slučajno u samom vrhu BiH rukometa. Čestitam mojim momcima na izvanrendoj igri i poštenoj borbi...

Pane Škrbić, predsjednik ,,Čelika'' ističe:
- Prvi put sam nakon jedne utakmice koju smo rezultatski izgubili ušao u svlačionicu i igračima čestitao na igri i borbenosti . Čestitao sam im na izvanrednoj, znalačkoj i borbenoj igri. Međutim, u Kupu se jednostavno nije moglo dalje. Čestitam još jednom igračima i treneru Filipoviću na časnoj, poštenoj i grčevitoj borbi. Da istaknem i to da sam u Goraždu u dužem razgovoru sa selektorom BiH reperezentacije Draganom Markovićem, koji je takođe posmatrao ovu utakmicu, saslušao i njegovo mišljenje o našoj ekipi. Rekao mi je da je prijatno iznenađen dobrom igrom i kompaktnošću ,,Čelika'' – kaže Škrbić.

Dragan Marković, selektor BiH reprezentacije:
- Ova ekipa ,,Čelika'', koju sam prvi put vidio na djelu, ima što se kaže ,,i glavu i rep'',igra dobro, kolektivno i borbeno. Rukomet je kolektivna igra i kroz igru na terenu se vidi da je ,,Čelik'' jedna složna i dobro ,,posložena'' ekipa i jedino tako je i moguće doći do dobrog rezultata ... Iako kažem da je ,,Čelik'' kao kolektiv dobar tim, posebno me se dojmio na desnom krilu iskusni Davor Kadić. Raduje me da se Zenica razvija u jedan vrstan BiH rukometni centar BiH i ubuduće će ,,Čelik'' više biti u mom fokusu interesovanja i sa aspekta reprezentacije BiH – kaže Marković.

Na kraju valja istaći da vođstvo ,,Čelika'' ima sve pohvale za domaćina Finala Kupa Goražde, posebno za goraždansku publiku koja je gromoglasno, ali kulturno i bez vrijeđanja i psovanja bilo koga, što je inače praksa na sportskim terenima - navijala za svoj tim.

,,Čelik'' i dalje nema predaha u takmičenjima. U srijedu 25. aprila ,,kreće'' Liga za prvaka BiH, a ,,Čelik'' upravo gostuje kod zasigurno najbolje ekipe u BiH – kod ,,Borca'' u Banja Luci, koju upravo kao trener vodi BiH selektor Dragan Marković.

RK ČELIK: Dervenčić (1), Adnana Begagić, Ekinović, Dominiković (2), Kadić (9), Begović, Ivančev (2), Šabanović, Aldin Begagić (6), Lučić (1), Starčević, Bečić, Kobilica, Šarenac (3), Duvnjak (4). Trener: Miki Fulipović.

Sudije: Saša Pandžić i Boris Šatordžija (Banja Luka). Delegat: Mileta Kekić (Mostar). Isključenja: ,,Goražde'' 8 minuta, a ,,Čelik'' 12 minuta (Davor Lučić crveni karton u 52. minuti). Sedmeci: ,,Goražde'' 3, a ,,Čelik'' 4 (jedan odbranio golman Savić). Gledalaca: oko 1.000.