28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 28 Juni 2014 17:28

Ramazan - izazov za fudbalere

U petak uvečer je počeo Ramazan, mjesec obaveznog posta u Islamu koji će biti veliki izazov za nogometaše na Svjetskom prvenstvu, prenosi B92. 



Najviše problema mogla bi da ima reprezentacija Alžira jer su svi njeni igrači muslimani.

Međutim, to će uticati i na neke evropske selekcije jer Francuska, Njemačka i Švicarska imaju bar po jednog igrača islamske vjeroispovesti u svom timu, kao i selekcija Nigerija.

S obzirom na velike napore na Mundijalu, i teške vremenske uslove u Brazilu, onim igračima koji se budu pridržavali ovog strogog posta biće mnogo teže da ispune obaveze na treninzima i utakmicama zbog smanjenog unosa hrane i vode u organizam.

 - Moji nogometaši koji žele da poste mogu to da učine slobodno. Što se tiče ove teme, nikada nisam vršio pritisak na igrače da ne poste. Poštujem svačiju vjeru. Svako zna kako se može prilagoditi novonastaloj situaciji - rekao je selektor Francuske Didier Deschamps. 

Jedan od igrača koji je islamske veroispovesti, a koji je važan za Njemačku je Mesut Ozil, koji je donio odluku u vezi sa postom.

- Naporno radim i nastaviću tako. Zbog toga neću postiti za Ramazan. Nemoguće je da to udarim ove godine - rekao je Ozil.

Drugačije mišljenje imaju članovi alžirskog tima, u kojem je većina već odlučila da posti, bez obzira na moguće posljedice.

- Veoma je teško striktno se pridržavati Ramazana tokom Svjetskog prvenstva. Šta da radiš tokom utakmica koje se igraju od 1 ili 5 sati, kako ne piti vodu. To je nemoguće, čak i opasno - smatra nekadašnji selektor Senegala i Gane Claude Le Roy. 

I FIFA se ozbiljno bavi ovom temom, bivši ljekar PSG-a Hakim Chalabi je često radio s nogometašima koji su postili, pa je sada dio FIFA tima u vezi sa islamskim postom.

- Tada raste rizik od povreda, posebno u lumbalnom i mišićnom delu. Te povrede su najčešće prouzrokovane dehidratacijom organizma, više nego nedostatkom hrane. Nivo ishrane mora da se menja, kvalitet hrane mora da se prolagodi vežbanju. Igrači moraju da unose tečnost u organizam. Mi ih savetujemo da duže spavaju tokom popodneva - rekao je Chalabi. 

Jedan od igrača koji se pridržavao ovih savjeta proteklih godina je kapiten Alžira Mađid Bugera, koji ističe da sve zavisi od fizičke spreme.

- Najteže je sa pićem. Neki igrači su odložili Ramazan. Lično, ja ću da vidim kakvo će biti moje fizičko stanje, ali mislim da mogu da izdržim - rekao je Bugera.