19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 14 Septembar 2014 04:19

Pod lupom - praćenje izbora

Koalicija 'Pod lupom' – za slobodne i poštene izbore - Dario Jovanović, direktor Koalicije 'Pod lupom' je kazao da je Koalicija putem mreže od sedam regionanih ureda i 42 dugoročna posmtrača intenzivno tokom protekla dva mjeseca radila na animiranju posmatrača izbornog dana za Opšte izbore 2014.

 

 'Rezultat je 4.000 prijava građanki i građana Bosne i Hercegovine koji su spremni na nestranački i nepristrasan način pratiti izborni dan u ime Koalicije. Ovo je premašilo naša očekivanja i planirani broj posmatrača', izjavio je Jovanović. Svi budući posmatrači će u periodu1-10 oktobar proći trening i potpisati Kodeks   ponašanja, te biti akreditovani u Centralnoj izbornoj komisiji. 

 

Koalicija je pozvala posebno građane Kotor Varoši, Prozor- Rame, Zvornika, Bijeljine i Gornjeg Vakufa-Uskoplja da si prijave za posmatrače jer je u ovim mjestima zabilježen manji interes građana. U protekle dvije sedmice Koalicija 'Pod lupom je organizovala 42 ulične akcije s ciljem animiranja posmatrača izbornog dana u cijeloj zemlji i motiviranja građan da prijavljuju izborne nepravilnosti koje uoče.

 

' Podaci sa terena nam pokazuju  da su građani upoznati sa radom Koalicije, podržavaju ga i posebno im je drago da postoji neka organizacija  koja se na nestranački, nezavisan način  bavi izborima. To je posebno ohrabrujuće jer dolazi iz manjih i zapostavljenih sredina u BiH', izjavila je Dženana Alađuz, članica Strateškog odbora Koalicije.  Koalicija je u proteklom periodu u cijeloj BiH podijelila više od 180.000 primjeraka informativnih materijala kojima je promovisala nestranačko posmatranje izbora i prijavljivanje izbornih nepravilnosti. U tu svrhu Koalicija započinje i posmatranje perioda predizborne kampanje koja počinje sutra, 12.septembra, ali i vlastitu medijsku kampanju vezanu za izborne nepravilnosti putem medija širom zemlje. 

 

Građani se pozivaju da prijave nepravilnosti besplatnim pozivom na 080 05 05 05 ili posjete web stranicu podlupom.org