19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 Septembar 2014 02:47

Upozorenje inspekcije strankama

Obavještavamo političke subjekte (političke stranke, koalicije i nezavisne kandidate) da su svoje promotivne i druge aktivnosti u periodu izborne kampanje dužni provoditi u skladu sa Izbornim zakonom BiH i Odlukom o komunalnom redu Općine Zenica.

 

Izborni zakon BiH utvrđuje zabranu postavljanja oglasa, plakata, postera, pisanje imena i slogana koji su u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi državne vlasti, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, na vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje. ( član 7.2. stav 3. Zakona) Takođe je zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, plakate, postere i druge materijale koji se, u skladu sa Zakonom koriste u svrhu izborne kampanje političkih subjekata (član 7.2. stav 2. Izbornog zakona). Za kršenje citiranih normi Izbornog zakona predviđene su novčane kazne u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM.  Pored mogućnosti izricanja novčanih kazni, OIK može narediti političkom subjektu da obustavi aktivnosti kojima se krše odredbe Zakona.

 

Prema odredbama Odluke o komunalnom redu („Službene novine općine Zenica“, br. 7/11-prečišćen tekst) zabranjeno je postavljanje plakata, oglasa i sličnih objava van dozvoljenih mjesta, kao i ispisivanje poruka, a naročito na: fasadama, stalnim ogradama, potpornim zidovima, drveću, rasvjetnim stubovima, stubovima saobraćajne signalizacije i ostalim stubovima, energetskim i drugim postrojenjima. Plakati, oglasi, obavještenja i slične objave mogu se postavljati samo na mjestima predviđenim za te namjene, kao što su oglasne ploče, oglasni stubovi i u oglasnim ormarićima. Napominjemo da će plakate, oglase i slične objave postavljene van dozvoljenih mjesta, ukloniti nadležna inspekcija o trošku političkog subjekta koji ih je postavio.

 

Molimo političke subjekte da se pridržavaju odredaba Izbornog zakona i Odluke o komunalnom redu.

 

OPĆINSKA IZBORNA KOMISIJA

SLUŽBA ZA INSPEKCIJE OPĆINE