19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Septembar 2014 00:46

Najveće rudarske nesreće

Iz jame Raspotočje izvučeno je 29 rudara, a prema informacijama spasilačkih ekipa, pet rudara nije preživjelo ovu nesreću. Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, rekao je novinarima da je iz jame Raspotočje izvučeno 29 rudara, a da prema informacijama koje je on dobio od spasilačkih ekipa, pet rudara nije preživjelo ovu nesreću. Nesreća u jami rudnika desila se jučer popodne kada je Zenicu pogodio zemljotres, a prema izvještavanju medija, u rudničkoj jami se desio "gorski udar". U jami su bila zarobljena 34 rudara na dubini od gotovo 800 metara.Nakon toga počela je akcija spašavanja koja je trajala više od 20 sati.

 

Jedan od rudara koji je učestvovao u akciji spašavanja Sedin Tufekčić, novinarima je rekao kako je situacija u rudniku izuzteno teška: 

- Prostorije su uništene dole, transportni hodnik... Nismo mogli proći do njih, pa je krizni štab zajedno sa tehničkim direktorom odlučio da krenemo u spašavanje duž transportnog hodnika. Uspjeli smo im prvo osigurati zrak, imali smo komunikaciju sa njima. Od jutros smo od pet sati dole i oko sedam sati smo bili 20 metara od njih i čuli se s njima. Ekipa je jutros ubrzano došla do njih i hvala Bogu da je sada sve bolje.

 

U Kantonalnu bolnicu Zenica trenutno je pristiglo 25 rudara koji se trenutno nalaze na opservaciji - kazala je za Agenciju Fena glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica Dženana Hedžić. Dodala je da trenutno ne može govoriti i stepenu tjelesnih ozljeda, osim da neki pacijenti stižu na nosilima, "a neki u bolnicu uđu na nogama“.

- Ljekari i osoblje su pripravni, jer očekujemo da će u bolnicu pristići još rudara - zaključila je. Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Esad Čivić izjavio je da je jedan od rudara, koji nije izvučen, počeo raditi u rudniku 1. septembra ove godine. Ovo je treća nesreća u zeničkoj jami Raspotočje koja se dogodila ove godine.

 

Najveće rudarske nesreće 

 

Najveća nesreća u zeničkoj jami Raspotočje dogodila se 12. maja 1982. godine kada je poginulo 39 rudara a samo osam njih preživjelo.

U proljeće 2009. godine u jami Stranjani u Zenici život je izgubio rudar Almir Babić a tada je povrijeđeno 14 rudara.

U martu 2010. godine u jami raspotočje dogodila su se dva gorska udara i tada je 13 ruada povrijeđeno. Rudar Refik Grašarević ispričao je za zeničku Našu riječ kako je nesreća izgledala.

“Radili smo na dubini od oko 600 metara. Ništa nije ukazivalo na nesreću, a onda se odjednom začuo prasak, lomljava… U sekundi je cijeli hodnik postao pun prašine. Vidjelo se varničenje… To je prostorija veličine oko tri metra, a kada smo se evakuisali, bila je dovoljna tek da se u ležećem položaju kroz nju izvučemo”, ispričao je Grašarević, 41-godišnji rudar koji je zadobio povrede ekstremiteta.

“Mislim da nas je u smjeni bilo 58. Sudbina je tako htjela, da par sekundi ranije moje kolege i ja napravimo pauzu i sjednemo. Da smo stajali, vjerovatno bi stradali... Najmlađi među nama, Mirnes Novalić, koji ima 22 godine i nedavno je počeo raditi, imao je probleme sa kisikom, bio se zaglavio u hodniku ali vratili smo se po njega...”, prisjetio se tada Grašarević za Našu riječ.

Dan prije kraja 2011. godine u Raspotočju je ponovo bio gorski udar a 11 rudara je povrijeđeno. Krajem marta 2014. godine u gorskom udaru dva rudara su teže povrijeđena a devet lakše. Druga nesreća u ovoj godini dogodila se u rudniku Zenica kada je povrijeđeno pet rudara.

Zenički rudnik zapošljava oko 1.500 ljudi i ima tri jame među kojima je i Raspotočje.

Jedna od najvećih rudarskih nesreća u Bosni i Hercegovini dogodila se 14. marta 1970. godine u Brezi u jami “Sretno”, od eksplozije metana. Zvanična stranica rudnika bilježi šta se tačno dogodilo.

“Mehaničko razaranje, toplotno djelovanje i ugljenmonoksid zahvatili su ljude, objekte i uređaje. U reviru se nalazilo 89 rudara. Palilac mina Avdo Šabić i revirni nadzornik Bajro Šabić, javljaju telefonom da je u jami došlo do požara i da sve gori. Povećana koncentracija štetnih plinova naglo je smanjivala količinu kiseonika u zraku. Svi radnici sa otkopnog polja P-1, sigurno su se povukli sa svojih radilišta. Ali mnogi se nisu uspjeli povući”.

U ovoj nesreći život je izgubilo 50 rudara.

Šest godina poslije ponovo se u Brezi dogodila eksplozija metana. U jami se tada nalazilo 118 rudara. Vođa spasilačke ekipe je tada opisao šta je zatekao u jami.

“Došli smo do povratne stanice gumenog transportera i u uskopu našli poginulog radnika, kojeg ne možemo identifikovati. Dalji prolaz nam je onemogućen obrušenim materijalom, drvenom podgradom i ispreturanom mehanizacijom”.

Ukupan broj stradalih na kraju se popeo na 17 rudara.

U augustu 1990. godine u tuzlanskoj Kreki poginula je cijela smjena rudara, njih 180 prosječne starosti 27 godina. Rudarski arhivi bilježe da je ovih 180 rudara imalo 365 djece.

 

(zurnal.info)