19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Oktobar 2013 22:22

Gašija prebacili u KPZ Zenica

Aziz Gaši uhapšen je jučer u akciji Sudske policije Kantona Sarajevo, jer se nije odazivao na pozive Općinskog suda u Sarajevu zbog izdržavanja ostatka kazne zatvora u trajanju od deset mjeseci. Hapšenje se desilo u jutarnjim satima u kući porodice Gaši u ulici Pehlivanuša u centru Sarajeva. Istog dana poslije 15 sati Aziz Gaši dovezen je u Kaznenopopravni zavod u Zenici, potvrđeno nam je jučer u ovoj ustanovi.

 

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH donijelo je prije četiri godine pravosnažnu presudu kojom je Muhamed Ali Gaši osuđen na jedinstvenu kaznu od 17 godina zatvora. Vijeće je djelimično preinačilo prvostepenu odluku Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je Gaši osuđen na 20 godina zatvora. Kao i Gašiju, Vrhovni sud umanjio je kazne i drugim članovima zločinačke organizacije. Tom presudom Muhamedov brat Aziz Gaši osuđen je na godinu i deset mjeseci. Mirso Krasnić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci. Edin Hot u zatvoru će provesti dvije godine, Amir Kasumić i Muharem Čaušević dobili su po godinu i dva mjeseca zatvora, a Engin Proho i Sinan Ljuca osuđeni su na po godinu i šest mjeseci zatvora.

 

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je 23. juna 2009. godine Muhameda Alija na 20 godina zatvora zbog organiziranja zločinačke organizacije u vezi s krivičnim djelima protupravno zauzimanje nekretnine od općeg značaja, oštećenja tuđe stvari, bespravne gradnje, ugrožavanja sigurnosti, pranja novca, ubistva u pokušaju te više krivičnih djela iznude u pokušaju. Aziz Gaši je od izricanja prvostepene presude pušten na slobodu nakon što je jednu godinu proveo u pritvoru. 


avaz