08 Mart 2021
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 05 Februar 2012 03:15

CISO zaposlio 487 osoba

nezaposleniTokom 2011. godine, u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH (YERP), u Federaciji BiH u sklopu kantonalnih službi za zapošljavanje otvoreno je devet centara za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO), što predstavlja rezultat saradnje pet agencija Ujedinjenih naroda (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV) i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Mlade nezaposlene osobe do 30 godina u centrima mogu dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja, a omogućen im je i pristup Internetu radi traženja posla.

Također, u centrima se održavaju i individualna savjetovanja, kao i rad u grupi prilikom obuke o tehnikama i vještinama aktivnog traženja posla (pisanje biografije i prijave na konkurs, razgovor s poslodavcem, načini informiranja o slobodnim radnim mjestima, poslovna komunikacija te procjena znanja, vještina i kompetencija).


„Rezultat rada centara u 2011. godini jeste zapošljavanje 487 osoba, korisnika usluga centara, što govori o kvaliteti pruženih usluga u centrima te u potpunosti opravdava njihovo formiranje“, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

U Federaciji BiH u 2011. godini evidentirano je 5.288 osoba koje su koristile razne usluge CISO (pohađanje info i motivacijskih seminara, kao i radionica u vezi s aktivnim traženjem posla).

Također, 2.531 osoba je prošla individualno savjetovanje, a 1.069 grupno informiranje, te su urađena i 1.353 individualna plana zapošljavanja. Isto tako, 234 nezaposlene osobe su pohađale kurs stranog jezika, 295 kurs računara, a 205 je uključeno u prekvalifikaciju.

Pored toga, predstavnici centara su, u osnovnim i srednjim školama, održali predavanja za ukupno 3.715 učenika o profesionalnoj orijentaciji kao bitnom segmentu u prevenciji nezaposlenosti.

Na facebook profilima centara zabilježene su čak 5.362.593 posjete, što svjedoči o velikoj zainteresovanosti nezaposlenih i modernom komunikacijskom pristupu CISO.

U 2012. godini CISO nastavljaju sa svojim redovnim aktivnostima, uz uvjerenje da će biti postignuti još bolji rezultati.