19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Decembar 2013 05:34

Ugašeno 564 firme i 2.716 obrta

Opća kriza i nepovoljan poslovni ambijent glavni su razlozi što je na hiljade poduzetnika u ovoj godini stavilo ključ u bravu. Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, do sada su iz Registra izbrisane 564 firme sa 1.114 poslovnih jedinica te je ugašeno čak 2.716 obrtničkih radnji. 

 

Zatvaranje nekoliko stotina firmi mjesečno imalo je za posljedicu otpuštanje na hiljade radnika. 

 

- Brojni su razlozi što svakog dana sve više obrtnika zatvara radnje. Jedan od njih je ekonomska kriza koja je prisutna u BiH, a koja utječe na poslovanje svih poreznih obveznika zbog čega određeni broj poslovnih subjekata odlučuje prestati obavljati dužnosti. Tome, svakako, doprinosi i smanjivanje kupovne moći stanovništva, odnosno mali dnevni promet koji ostvaruju poslovni subjekti - kazali su nam iz Porezne uprave FBiH.   Ekonomski analitičari smatraju da je stvarni broj ugašenih preduzeća veći nego što zvanična statistika pokazuje ako se uzme u obzir činjenica da se radnje u Poreznoj upravi ne mogu odjaviti dok se ne izmire sve obaveze.

 

- Veliki inozemni trgovački lanci preuzimaju posao malih preduzeća pa se godišnje u većini općina i mjesta ne otvori nijedna samostalna radnja ili, zbog nelojalne konkurencije, bude ugašena. Zatvaranjem jednog malog ili srednjeg preduzeća, poput lančane reakcije, najmanje četiri porodice ostaju bez posla - tvrde ekonomski analitičari iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Na području Federacije BiH prošle godine zatvoreno je više od 7.000 privrednih društava i obrtničkih radnji. Od ovoga broja, 303 su firme čijim je gašenjem stavljen ključ u bravu u čak 1.394 poslovne jedinice. Ipak, najveći broj među onima koji nisu mogli izdržati tempo sve surovije tržišne utakmice u BiH, njih čak 5.406, bili su obrtnici. 

 

Podaci Porezne uprave FBiH 

 

Registrirane 2.024 firme sa 2.125 poslovnih jedinica

 

Na evidenciji 4.230 obrtnika

 

Iz Registra izbrisane 564 firme sa 1.114 poslovnih jedinica

 

Izbrisano 2.716 obrtnika