08 Avgust 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Avgust 2013 07:40

Spisak blokiranih 38.413 firmi

Banke u Bosni i Hercegovini su u julu blokirale 62.629 računa od kojih su 38.413 firme koje imaju blokiran bar jedan bankarski račun. Trend povećanja broja "blokiranih" firmi se nastavlja iz mjeseca u mjesec, a prvi izvještaj  je Centralna banka BiH objavila u novembru prošle godine kada je bilo 58.038 blokiranih računa.

 

Na 2.499 strana julskog izvještaja koji je objavila Centralna banka BiH su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća. Podatke o blokadi računa dostavile su banke, kojih u RS-u ima deset, a u FBiH 18.

 

Blokirani poslovni subjekt ne može obavljati svoju redovnu poslovnu aktivnost a to znači niti servisirati svoje obaveze prema bankama niti realizirati kreditne zahtjeve upućene bankama. Ekonomski stručnjaci  ocjenjuju da  stalni rast broja blokiranih računa pravnih osoba ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

 

Stalni rast učešća loših kredita (NPL) u kreditnom portfoliju koje plasiraju komercijalne banke, zatim sve veći broj neplaćenih poreznih obaveza za koje nadležne institucije stavljaju blokadu te instrumenti prinudne naplate i izvršenje sudskih rješenja su, po ocjeni ekonomskih stručnjaka, glavni razlozi rastućeg broja nelekividnih i nesolventnih firmi čiji  bankarski računi bivaju blokirani.