26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 26 Januar 2014 15:08

BIH-Island u rukometnom baražu

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u dodatnim kvalifikacijama (baražu) za nastup na svjetskom prvenstvu 2015. u Kataru  igrat će protiv selekcije Islanda, određeno je  žrijebom  koji je posljednjeg dana Evropskog prvenstva u danskom Herningu obavila  Evropska rukometna federacija (EHF).   Žrijebom je također određeno da bh. reprezentacja  bude domaćin u prvom susretu. Prva prva utakmica baraža igrat će se  7. ili 8. juna, a revanš 14. ili 15. juna u Islandu. 

 

Na SP-u u Kataru, koje je na rasporedu od 17. januara do 1. februara 2015., učestvovat će 24 ekipe, od kojih 13 iz Evrope. Uz domaćina Katar, plasman su već osigurale svjetski prvak Španija te polufinalisti Evropskog prvenstva Hrvatska, Danska i Francuska.

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Dragan Marković, nakon što je njegova ekipa na žrijebanju baraža za Svjetsko prvestvo 2015. godine danas u danskom Herningu izvukla Island, kazao je ova selekcija nije protivnik kojeg je priželjkivao.  

 

- Izvukli smo jednog od najtežih protivnika. S druge strane mi je drago što, ako ih izbacimo, niko nam neć moći reći da smo imali lakog protivnika. Favoriti su bili i Njemačka, Porugal i Grčka pa smo ih pobijedili. Sigurno, ako budemo zdravi, bićemo težak protivnik Islandu koji je favorit, to nije tajna, ali mislim da i mi imamo određeni kvalitet i da ćemo se sigurno boriti do zadnje minute - kazao je Marković. Na ovogodišnjem Evropskom prenstvu u Danskoj Islanđani su osvojili peto mjesto nakon što su u susretu za plasman savladali Poljsku sa 28:27. 


Parovi baraža za SP 2015. u Kataru: 

 

BiH - Island

Rumunija - Švedska

Poljska - Njemačka 

Grčka - Makedonija

Srbija - Češka

Rusija - Litvanija

Austrija - Norveška 

Crna Gora - Bjelorusija. 


E.Imamović