26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Avgust 2013 22:55

Burno na Čelikovoj skupštini

Peta sjednica Skupštine Nogometnog kluba Čelik, koja prije petnaestak dana dvije noći zaredom nije mogla biti održana zbog nedostatka kvoruma, napokon je održana večeras, 

kada su za rad bila potrebna samo tri delegata, a bilo ih je- 22. 

 

Međutim, Skupština je ostala bez predsjednika mr. Mehmeda Rahmanovića, koji je ostavku najavio već na samom početku, ali je ostao da privede rad sjednice do kraja. Rahmanović je obrazlažući razlog podnošenja ostavke istakao nemogućnost saradnje sa Senadom Sarajlićem, predsjednikom Upravnog odbora, kojeg je nazvao i arogantnim. Rahmanović, čak, nije želio svoju ostavku dati ni na glasanje, mada su ga neki delegati odgovarali od njegovog nauma.

 

- Dajem ostavku na mjesto predsjednika Skupštine i člana Skupštine NK Čelik, koju ćete sutra dobiti i u pismenom obliku- odlučan je bio Rahmanović, koji je naveo da je, po Statutu kluba, trebao biti prisutan na svakoj sjednici UO, a od kako je, unazad dvije godine na funkciji, samo je dva puta dobio poziv za sjednicu UO.

 

Skupština je usvojila i finansijski izvještaj za prošlu godinu, po kojem su prihodi kluba bili 1.012.000, a rashodi 1.392.608 KM, što znači da je ostvaren minus od 380 hiljada KM. Ali, kako je objasnio v. d. direktor Alija Porča, u izvještaj za prošlu godinu ušle su i obaveze od 116.000 KM iz 2011., koje nisu knjižene zbog dugotrajnog bolovanja blagajnika i knjigovođe.

 

Obaveze prema aktuelnom igračkom kadru, zaključno s 30.06., bile su 25.022 KM, dok se bivšim igračima, kojima je isplaćeno 206.273 KM, duguje još 119.784 KM. Obaveze prema zaposlenicima u klubu, koje su se skupljale godinama, iznose 70.144 KM. 

 

Predsjednik UO Senad Sarajlić je istakao da je negativnom finansijskom izvještaju doprinjelo vrijeme nastajanja i vrijeme isplata obaveza. 

 

- Prošle su nas sezone igrači koštali oko pola miliona, a stručni štab 100.000 KM- istakao je Sarajlić, koji je dodao da su to iznosi bez stanarine i ishrane, te da su znatno manji nego prije. Delegati su isticali da se treba uhvatiti u koštac s dugom za poreze, koji je dosegao 4 miliona KM, a koji će, iako bude usvojen Zakon o reprogramu, opterećivati rad kluba u narednih 15 godina s dodatnih 22.000 KM obaveza na mjesečnom nivou.

 

Predstavnik Radne zajednice kluba u Skupštini, Asim Demiri, istakao je da su nedavno primili plaću za februar 2012. godine, u iznosu od 390 KM, te da oni i ne održavaju stadion, nego da to radi preduzeće „Alba“, dok oni „zvižde“. 

 

Skupština je još jednom izglasala zaključak da UO, sada u roku od 15 dana, raspiše konkurs za direktora kluba, koji je, po zaključku Skupštine, bio obavezan raspisati i nakon sjednice od februara ove godine. 

Rahmanović je kazao da je nedopustivo da UO dvije godine drži v. d. direktora, kojem je, istakao je produžen mandat v.d. direktora do 2014. Sarajlić je kazao da su na sjednici UO raspravljali o tome, ali da ne zna zbog čega nisu i raspisali konkurs. Usvojen je i prijedlog 

da se u Statut kluba unese mogućnost da Udruženje građana „Veterani Čelika“ u Skupštinu delegiraju i jednog svog člana.      

 

Navijači vrijeđali članove Skupštine

 

Tek što je počela sjednica, grupa navijača okupila se ispred stadiona i pogrdno skandirala protiv Skupštine, ali i davala podršku treneru Vladi Jagodiću. Delegat Jasmin Duvnjak je tražio objašnjenje čime su zaslužili pogrde, ali i da se jasno odredi „koliko košta mjesto u Skupštini i Upravnom odboru“.

 

- Ja se izvinjavam članovima Skupštine, koji su se našli uvrijeđeni. Ovo je samo zbog jednog čovjeka, Šekija Adilovića, koji nije ni došao na sjednicu. Njega navijači neće nikada podržati, jer takav čovjek ne zaslužuje da bude u Skupštini- pojasnio je Vladan Popović, predstavnik navijača u Skupštini.

 

On je dodao da su navijači spominjali i podržavali Jagodića, zato što dobiva prijetnje, a svi, kaže Popović, znaju da prijetnje dolaze od Šekija.

 

Avaz/V.B.