27 Februar 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 18 Decembar 2011 22:25

Video: Ja imam san Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

BiH se, zahvaljujući zeničkoj fotografkinji Dijani Muminović, pridružila projektu „Help – portrait“, održanom u 54 države svijeta. Zamisao potekla iz Los Anđelesa, SAD je da se u vikendu u kojem se obilježava Dan ljudskih prava djeci, koja su marginalizirana u društvu, bilo da su bez roditeljskog staranja ili pripadaju vjerskoj, nacionalnoj ili grupnoj manjini, omogući da „na tren ostvare svoj san“.

-    U dječijem prihvatilištu „Pomirenje“ u Zenici smo predložili grupi od četrdesetak djece da se opredjele šta je njihov san – šta žele biti u životu. Neko se odlučio za policajca, neko za princezu, neko za glumca ili glumicu. Uz pomoć volontera smo ih spremili, našminkali, obukli, a onda fotografisali. Sve te fotografije će oni dobiti da, kad budu veliki, şjete se tog dana kad su „živjeli svoj san“, kaže Muminović.

 

Fotografi širom svijeta su taj dan „davali, a ne uzimali fotografije“, što je prijevod engleskog slogana „to give, not a take photo“, a cijelu akciju je posebnim web portalom i emisijama tokom vikenda obilježili CNN, BBC i druge velike svjetske medijske kuće.

Čitano 3720 puta