28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 10 Oktobar 2013 21:45

Zašto Grijanje čeka famozni 15.

I dok se u većini ostalih gradova vrše intenzivne tople probe sistema centralnog grijanja, da bi se sistem isprobao pod opterećenjem i izvršile eventualne popravke prije starta pune sezone, u Zenici naravno o tome niko ni ne pomišlja. Čeka se čuveni start 15.10, određen odlukom OV, čije odluke su za JP Grijanje važnije i od zakona sa državnog nivoa, ali to je stvar za neku drugu raspravu.
 
Umjesto da pokažu ozbiljnost tehničke-tehnološke organizacije svog poslovanja, a usput pod krinkom toplih proba pokažu mrvicu humanosti i dobre volje prema svojim korisnicima, te im obezbjede malo toplote u ovim prohladnim danima, uprava iz Grijanja užurbano pokušava naplatiti kamate! na izmirena dugovanja za grijanje od kraja rata pa naovamo, većinom od sada penzionisanih radnika koji su u to poratno doba naravno redovno dobijali plate. Sve se čini da i to javno preduzeće dosegne famozni nivo plata "kao u bh telecomu".
 
Naravno to nije sve, već i ptice na grani znaju da grijanje neće doći u naše domove 15-og, nego će se stidljivo pojaviti 16-og, a progrijati tek od 17-og. Izlike su poznate, grijanje ne smatra početak sezone kada radijatori budu topli nego kada oni počnu kupovati paru od svog dobavljača. Da nekim slučajem toj toploti treba 30 dana do dođe to potrošača radijatori bi bili topli od 15-og novembra!?
 
Tih par dana kašnjenja u isporuci neće biti prikazano kao umanjenje računa,a grijanje će dobiti još jednu značajnu injekciju sredstava u fond "kao u bh telecomu" koju će platiti građani.
 
Na kraju po(r)uka vlasnicima i upravi JP Grijanje: Uživajte, uz Kubu i Sjevernu Koreju, socijalizam živi još samo kod vas u svom punom sjaju. Uljuljkani u vlastitom osjećaju samodostatnosti i veličine, preveliki da propadnu i pored milionskih gubitaka, državno (općinsko) vlasništvo koje propasti ne može. I kad vam se razvuče veliki osmjeh od ove navale topline oko srca, sjetite se još jedne veličine koja nikako i nikada nije mogla propasti: SFRJ!

N. V. (podaci poznati redakciji)

Stavovi preneseni u Žutoj minuti su isključivo lični stavovi autora ili posjetioca portala i ne ogledaju stav Redakcije Zenicabloga. Ukoliko smatrate da imate nešto reći na ovu ili drugu temu, u vidu autorskog teksta, pišite nam na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.