23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 14 April 2013 14:25

Pomozi.ba u akciji pomoći

 Ekipa Pomozi.ba Zenica posjetila je samohranu majku Almu koja živi sa sinom Alenom u naselju nedaleko od Zenice. Još jedna tužna priča o tužnim sudbinama jedne majke i njenog djeteta. Almu smo prvi put posjetili kad je bila podjela martovksih prehrambenih i higijenskih paketa.


Kaže majka Alma, došli ste u pravo vrijeme, jer sutra ne bih imala šta skuhati. Danas, nakon tri sedmice smo ponovo bili, te smo se odlučili da njenu tužnu sudbinu podijelimo s vama kako bi ova skromna majka pružila sretno djetinjstvo njenom ne manje skromnom sinu. Majka Alma rođena je 1979. godine.  Mjesec dana prije rođenja njenog sina, muž je ostavio. Nakon takve sudbine Alma se udala po drugi put nadajući se boljem životu za njeno dijete. Međutim, za 6 godina tog života jedino što je dobila su batine, psihičko i fizičko maltretiranje od strane drugog muža i njegove pordice. Nakon toga, odluči Alma nastaviti dalje.. svim srcem želeći da njen sin konačno ima dom kakav zaslužuje. Nemaju oni nikakvih primanja, osim dječijeg  koji kasni od 12 mjeseca.


Žive oni u jednom trošnom djelu stare kuće i još plaćaju 80 km kiriju koja ne smije kasniti niti jedan. Zidovi crni, tepih pun vlage. Sve je to iole pristojno dok nema kiše a kad pada kiša onda je poplava u hodniku zbog lošeg krova. Da bi platila kiriju od 80 km i režije, Alma čisti za 10 km, skuplja drva, ide po lijekove, radi bilo šta što bi joj olakšalo. Kaže nama Alma: Tako kad nekad zaradim ne bude dovoljno da platim kiriju, pa pozajmim, nadajući se da ću  vratiti, a ako ne vratim halale mi jer znaju da ne mogu drugačije. Prvo je što moram ta kirija a onda ako nama šta ostane da kupimo hranu. Da mi nije dobrih ljudi koji izađu u susret, ovo moje dijete ne bi imalo ni ovih 35 kg koje ima.


Tako razgovarajući o kompletnoj situaciji s majkom Almom, i Alen je stigao iz škole. Jedno divno, nasmijano i skromno dijete. Učenik 8 razreda devetogodišnje osnovne škole. Kad sam ga vidjela, da nisam znala da ima 14 godina pomislila bih da ima 8 jer Alen ima samo 35 kg i zbog loših uslova i loše ishrane često završi na infuziji. Težak život je uticao da ova žena koja ima samo 34 godine a izgleda kao „mlada starica“, izmučena životnim tegobama. Ipak se nada da će postojati „bolje sutra“ ako ne za nju, onda za njeno dijete.


Obećah joj da će bolje sutra doći i za nju a ne samo za Alena. Obećah, jer znam da na ovom dunjaluku postoje osobe kojima je bitna sudbina ovih skromnih duša. Obećah, jer znam da mnogi neće ostati ravnodušni na bol jedne majke koja ima samo jednu želju: da njeno dijete bude zdravo i sretno! Ovim putem apelujem sve dobre insane koji su u mogućnosti izdvojiti „malo“ od sebe i usrećiti ono dijete kojem je sretno djetinjstvo „nepoznat pojam“.

 

Svi oni koji žele donirati: namirnice, higijenske artikle, odjeću, obući i naravno novčane donacije mogu kontaktirati koordinatoricu za rad i djelovanje Pomozi.ba na području Zenice:

-na FB profil: Irnesa Ramić-Tahić

-ili broj: 061 045 198

Povezani članci (by tag)