19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 07 Oktobar 2011 13:05

Nagrada Žarku Mijatoviću Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

zarko-mijatovic

Sinoć je upriličena ceremonija povodom dodjele Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra Žarku Mijatoviću, prvaku drame Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koji je četiri decenije proveo u ovoj teatarskoj kući.

Direktor Festivala Dino Mustafić uručio je nagradu glumici Faketi Salihbegović-Avdagić, koja je dugogodišnja kolegica i Žarkova partnerica na sceni, saopćeno je iz Direkcije Festivala MESS.

Mustafić se ovom prilikom prisjetio svog prvog rediteljskog projekta izvan Sarajeva, predstave "Prljave ruke“, koji je bio upravo u Zenici, za 40 godina umjetničkog rada Žarka Mijatovića, te podsjetio na pisanja međunarodnih kritičara za Mijatovićevo uprizorenje Ahmeda Nurudina 1968. u prvoj dramatizaciji romana Meše Selimovića "Derviš i smrt“ koja je odigrana u BNP-u Zenica.

Tada su kritičari pisali o Mijatoviću kao tajnovitom glumcu kompleksnog senzibiliteta.

 

Glumica Faketa Salihbegović-Avdagić prisjetila se svog dolaska u BNP, te kako joj je svojom neposrednošću i ljudskom toplinom Mijatović učinio da se osjeća dobrodošlo.

"Uvijek je bio mudar savjetnik, dobar slušalac i prilagođavao se mlađim glumcima i bio primjer svima kako se odnositi prema poslu“, istakla je Salihbegović-Avdagić.

"Jednostavnost je odlika velikih ljudi, a takav je Žarko Mijatović“, zaključila je svoje nadahnuto i emotivno obraćanje njegova kolegica.

Na kraju je publika imala priliku poslušati kratku tonsku izjavu Žarka Mijatovića, koji zbog bolesti nije bio u mogućnosti prisustvovati svečanosti.

Ovogodišnji laureati najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija su, pored Žarka Mijatovića, i primabalerina Katarina Kocka, kojoj je nagrada uručena na ceremoniji otvaranja Festivala, te kolektiv Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda kojima će nagrada biti uručena u subotu, 8. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo, poslije izvedbe predstave "Hipermnezija“.

Čitano 3277 puta