29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 29 Septembar 2014 04:24

MESS i ove godine u Zenici

Centralna tema ovogodišnjeg, 54. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS nosi naziv “Budućnost prošlosti”. U četiri bh. grada (Sarajevo, Zenica, Visoko i Goražde) u periodu od 3. do 12. okrobra predstavit će se 25 teatarskih ostvarenja iz 18 država. Ovogodišnji Internacionalni teatarski festival MESS otvara predstava “Front” reditelja Luke Percevala. To će ujedno biti prvi put da na ovaj festival dolazi dobro poznati Thalia Theater iz Njemačke.

 

Centralnom temom pod nazivom “Budućnost prošlosti” MESS će svojim fokusom doprinijeti obilježavanju stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, a nudeći putem selektiranih predstava različite poglede na te historijske događaje. Predstave koje se direktno bave Atentatom i Prvim svjetskim ratom su “Front”, “Bojno polje sjećanja”, “Mali mi je ovaj grob”, “Bolero” i “Četrnaesta”, dok će brojne predstave kakve su “Šta sam čuo o svijetu” i “Ti! Svi su dobrodošli” problematizirati našu krvoločnu prošlost iz današnje vizure.

 

Na ovogodišnji festival dolaze i gosti iz zanimljivih kulturnih područja, naprimjer Japana, Maroka i Finske. Dolaze i najuspješnija regionalna teatrska ostvarenja među kojima su “Čarobnjak” Borisa Liješevića i “Koštana” Andrasa Urbana. Osim sjajnog Paola Magellija, koji se na MESS vraća kao veliki prijatelj Festivala, veliki umjetnik Jan Lauwers će Festivalu i Sarajevu ukazati posebnu čast kreirajući predstavu “Samo za Sarajevo” kojom će biti zatvoren 54. MESS.

 

U okviru OFF MESS-programa održat će se interaktivni projekt autora i autorica: Azre Akšamije, Margarethe Makovec, Antona Lederera i Lejle Hodžić. Projekt ”Kolekcija budućeg naslijeđa” predstavlja jednu od najinteresantnijih kulturnih inicijativa posljednjih godina u našoj zemlji. Cilj je kreirati umjetničku zbirku koja će ostati budućim generacijama. Projekt je u SARTR-u započeo panel-diskusijom 19. septembra s ciljem animiranja građana da se uključe u ovu akciju i doniraju neke predmete koji će ući u kolekciju budućeg naslijeđa.

 

“Baštinjenje kulturnog naslijeđa je normalna pojava u svijetu, no, zbog situacije u kojoj se nalaze institucije kulture u Bosni i Hercegovini, glede toga već duže stagniramo. Stoga želimo zajedno s građanima kreirati kolekciju koja će biti bez političkog ili nacionalnog filtera”, ističe Lejla Hodžić, jedna od nositeljica projekta.

 

U ostatku OFF MESS-programa održat će se i feministički razgovori “Žene Bosne i Hercegovine u (post)jugoslavenskom vremeplovu”, koji će govoriti o kulturi i aktivizmu žena Bosne i Hercegovine, a što će biti i svojevrstan poziv na kritičko promišljanje sjećanja. OFF MESS-program će se završiti izložbom “OPEN SPACES” koja je sastavni dio predstave “Bojno polje sjećanja 1914/2014”.

 

478x589x29028a.jpg.pagespeed.ic.seX2RmVmIC