24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Mart 2014 03:12

Mahalac ipak igran u Zenici

Dragan Marinković Maca odigrao je u Zenici prvi put predstavu „Maca mahalac", za koju je na plakatu navedeno da je rađena prema motivima teksta "Ja, mahalac" I. K. S. (Indire Kučuk-Sorguč, op. a.).

 

I prije izvođenja predstava je „digla prašinu", nakon što su produkcija „Filter" iz Sarajeva i Marinković raskinuli saradnju zbog „nepoklapanja interesa". Marinković je najavio da će samostalno nastaviti izvođenje „svoje predstave", a autorski tim da će „slučaj završiti na sudu". 

 

- Publika je uživala i Zeničani su me još jednom oduševili - kazao je Marinković nakon što je „Mahalca" izveo u prostoru restorana „Trubadur" zeničkog hotela „Dubrovnik".  U vezi sa sporom kaže da je sve ispričano, te da njemu niko ne može zabraniti izvođenje „djela nastalog po motivima nečijeg teksta". 

 

- Ljudi rade predstave koje liče manje ili više na neka druga djela. Ja sam svoj rad zaštitio, a drugi, ako kažu da jesu, neka i oni štite svoj rad. Ja „nosim" predstavu i ona je živa, nadopunjuje se iz izvedbe u izvedbu - tvrdi Marinković. Ono što je očigledno jeste da je kompletan koncept predstave te skoro tri četvrtine teksta koji je Marinković „izgovorio" u Zenici istovjetan onom u ranijim predstavama produkcije „Filter". Ni on ne spori da ima „sličnosti", ali tvrdi da je i raniji tekst on sam spremio na osnovu novinskih članaka i kolumni autorice. Autorica teksta „Ja, mahalac" Indira Kučuk-Sorguč kaže da je izvedbom u Zenici Marinković „opečatio" tužbu koja je spremna, te će je odmah u ponedjeljak njihov advokat predati. 

 

- Pogledajte plakat. On ne samo da je uzeo tuđe djelo nego čak i fotografiju u vlasništvu produkcije, koristi kostim koji je neko izradio za drugog autora i reditelja. Radi se o očiglednoj krađi tuđeg djela. I raskid saradnje dogodio se upravo zbog želje izvođača da obezvrijedi rad neprimjerenim i neprikladnim izvedbama. Tužba je spremna, zakoni su jasni, vidjet ćemo se na sudu - poručuje Kučuk-Sorguč.  Saznajemo da je autorski i producentski tim „Filtera" slučaj prijavio Agenciji za zaštitu autorskih prava, ali i policiji i Poreznoj upravi FBiH u Zenici.  Marinković namjerava, potvrdio je, nastaviti izvođenje „Mace mahalca" tokom marta. Zakazane su izvedbe u Danskoj 15. marta, te u Nišu u Srbiji deset dana poslije.

 

- Organizatori u tim državama bit će suočeni s istom tužbom kao i u BiH, a dokazat ćemo da se za krađu kažnjava gdje god da se ona počini - decidna je Kučuk-Sorguč.