24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 17 Septembar 2013 07:50

Bones brigade u Ekranu

Family Centar Ekran u suradnji sa Američkom ambasadom u Sarajevu, vas sa zadovoljstvom poziva da u subotu  21.septembra od  16:00 sati u dvorani 1 multiplexa prisustvujete programu kulturne razmjene Film Forward predstavljanju sjajnog dokumentarnog filma o nastanku profesionalnog Skateborard sporta po nazivom "Bones Brigade: Autobiografija"koji je svoju Svjetsku premijeru doživio na Sundance Film Festivalu 2012.godine.

“FILM FORWARD” je međunarodni program koji nudi filmske projekcije, radionice i diskusije sa filmašima kreirane da njeguju dijalog i veće kulturalno razumijevanje. Ovaj sjajni program je incijativa  Sundance Instituta, Predsjednikovog komiteta za umjetnost i humanost u partnerstvu sa Nacionalnom zadužbinom za humanost te Institutom muzejskih i bibliotekarskih usluga.

Nakon projekcije filma "Bones Brigade: Autobiografija" prisutna publika i predstavnici medija imaće priliku upoznati se i porazgovarati sa autorom filma Stacy Peraltom koji je gost programa Film Forward uz moderaciju Meredith Lawitt, direktorice Fondacije Film Forward Sundance Film Festivala.
 
EKRAN PR TEAM

www.multiplexekran.ba


“FILM FORWARD” je međunarodni program koji nudi filmske projekcije, radionice i diskusije sa filmašima kreirane da njeguju dijalog i veće kulturalno razumijevanje.” “FILM FORWARD” je incijativa  Sundance Instituta i  predsjedničkog komiteta za umjestnost u partnerstvu sa nacionalnom zadrugom za umjetnost, muzejima i bibliotekarskim servisima.

 

Bones Brigade: Autobiografija

SAD

(Režiser: Stacy Peralta)

Banda obespravljene djece koji obilaze kulturalne tokove i kanališu svoj očaj  kako bi redefinisali pobjedu u procesu. Vođeni bivšim svjetskim šapionom u skateboardu, “Bones Brigade-om” postaju istorijski najugledniji skateboard tim. Njihov protivkulturalni uticaj nastavlja se uspjehom najprodavanije video igrice, knjige i milionima djece koja su prigrlila skateboarding širom svijeta.  

 

Stacy Peralta stao je na skateboard kada je imao pet godina, a sada je jedan od očeva osnivača modernog skateboardinga. Bio je član  sada već historijskog Zephyr skateboard tima. I prvi Z-boy (Zephyr) koji sistamatski veliča  njegovu reputaciju kada je u pitanju skateboard sa unosnim sponzorskim ugovorima. Nakon tri godine putovanja po svijetu, ulaganja u proizvode, TV i filmskih pojavljivanja, u dobi od 19 godina, Peralta napustio je svoju sponzoriranu karijeru kao profesionalni skateborder i udružio se sa George Powellom kako bi oformili inovativnu kompaniju za proizvodnju skateboarda pod nazivom POWEL – PERALTA. Pet godina kasnije, Powel – Peralta je postao vodeća kompanija u prodaji, grafici, oglašavanju, videu i kreaciji novog popularnog skateboard tima – THE BONES BRIGADE-  tim koji je lansirao zvjezdanu karijeru Tony Hawka kao i drugih pet svjetskih šampiona u skateboardu. 1984 Peralta je otkrio svoju pravu strast dok je producirao, uređivao i režirao Bones Brigade Video Show, prvi koji je postao poznat kao Action Sports Videos.   Uslijedilo je još šest skate videa, koji su ga svojevremeno odveli do filmske industrije, kao pomočnika režisera; Junak na skejtbordu, Gleaming the Cube i  Policijska akademija 5. 1990. Peralta je napustio kompaniju Powell – Peralta kako bi postao scenarist – režiser i kako bi radio na TV narednih šest godina na području dokumentaraca, komedija, različitih serija i specijalnih emisija. 2000.g. Napisao je i režirao kritički hvaljen Dogtown i Z-Boys koji je osvojio nagradu za režiju i nagradu publike na Sundance Film Festivalu 2001. Njegov film je takođe nagrađen 2002. kao najbolji dokumentarni film na Independent Spirit Award.  2003.g Peraltu je unajmio Sony pictures da napiše scenario za film The Lords of Dogtown, koji je dobio pohvale kritike 2005. Na Sundance film festivalu 2004, njegov drugi dokumentarni film Riding Giants po prvi put ikada izabran je za premijerno otvorenje festivala.  2008 Peralta se vratio na Sundance sa svojim filmom  Crips and Bloods, Made in America –  dokumentarni film koji se osvrće na bande južnog Los Anglelesa. Peralta se skoro predstavio sa svojim dokumentarnim filmom , BONES BRIGADE: AUTOBIOGRAFIJA na Sundance Film Festivalu 2012.  .