25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 17 Septembar 2014 03:34

Mjesec knjige u Biblioteci

Opća biblioteka u Zenici već je izradila okvirni program tradicionalne manifestacije „Mjesec knjige“ koja će ovog oktobra biti održana po deveti put. Ljubiteljima pisane riječi najavljuju barem deset zanimljivih programa. Oktobar,mjesec knjige,u Općoj biblioteci u Zenici ponudiće književne promocije,izložbe i multimedijalne sadržaje, sve u cilju afirmacije i popularizacije književne umjetnosti.

 

Midhat Kasap, direktor biblioteke, kao prvi događaj izdvaja promociju monografije o Đeli Jusiću čiji autor je Gradimir Gojer. Opća biblioteka Zenica,u svom domenu, pridružiće se Javnoj ustanovi „Dom porodica“ u programu obilježavanja Svjetske sedmice djeteta. Kada su u pitanju književne promocije, ovog oktobra, posve konceptualno, one će biti u znaku književnih djela čiji su autori bivši ili još aktivni novinari. Nesumnjivo zanimljiv biće i događaj nazvan „Tri zeničke priče“ gdje bi se trebali predstaviti pisci iz Zenice, Lamija Begagić,Abid Jarić i Elis Bektaš, koji su ove godine nagrađeni na prestižnim književnim konkursima u našoj zemlji i van njenih granica.

 

Planirana je i promocija poeme Admira Muhića, „Hava-majka Prijedorčanka. Finansiranje programa u okviru „Mjeseca knjige“,iako su u pitanju skromna sredstva, još nije sasvim izvjesno. Midhat Kasap izražava nadu da će uz podršku Općine i prijatelja Biblioteke, i ovaj problem biti riješen, a tradicija jedne lijepe i potrebne manifestacije, biti nastavljena.