29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 April 2013 23:51

Galerija:Festival filma i Dan djeteta

- Razne su zemlje u kojima se slave dani majki, očeva, žena, ali Turska je jedina zemlja koja slavi Dan djeteta, već 90 godina, na današnji datum, 23. april - izjavio danas na svečanosti u Tržnom centru, major Nihat Učak, komadant u Turskoj vojnoj misiji u BiH. Šarolikim programom predstavila su se djeca nekoliko odgojno-obrazovnih ustanova grada, a turski prijatelji su prema tradiciji darovali djecu na njihov dan. 

 

 

Proslavu Dana djeteta danas su karakterisale godišnjice: prijateljska Turska ovaj praznik slavi od 1923. punih 90 godina, a BiH od ratne 1993. Ove godine program je organizovala Asocijacija 'Mostovi prijateljstva', u saradnji sa Vojnom misijom u BiH i Turskim kulturnim cenrom. 

 

23. april je Danom djeteta proglasio Kemal Ataturk, osnivač turske republike. U programu obilježavanja Dana djeteta u Zenici učestvovali su učenici Medjunarodne osnovne škole, Ansambl 'Bosnia Folk', Srednja muzička škola, članice 'Ars baleta', pjevač i zabavljač Zlatan Alispahić Zlaja...  Turska vojna misija uručila je poklone zeničkim osnovcima. Tablet računare dobilo je 50 učesnika u takmičenju u poznavanju turskog jezika i pjevanja. 

 

Večeras je u Family centru Ekran počeo petodnevni Festival turskog filma. Ured za turizam i kulturu Turske ambasade u BiH kao organizator i pokrovitelj, u saradnji sa Asocijacijom Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica i Multipleks Kinom Ekran organizuje 5.Festival turskog filma u Zenici koji će trajati od 23-27 aprila. 5.Festival turskog filma će biti održan u kino salama Multipleks Kina Ekran. Festival će trajati 5 dana, i sve projekcije filmova će biti u večernjim satima u 20:00 sati. 

 

Pogledajte fotografija sa oba  događaja u Zenici, koje je priredio Jasmin Hadžić. 

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

Povezani članci (by tag)