28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 April 2012 05:13

Nova oprema za rudare

rudnik-zenicaNova investicija u RMU ¨Zenica¨ , mašina za mehanizovanu izradu jamskih prostorija -  U ponedeljak u „Staroj jami“ Rudnika mrkog uglja „Zenica“ biće puštena u rad mašina za izradu jamskih prostorija koja je nabavljena sredstvima JP Elektroprivreda BiH. U nabavku dvije mašine za izradu jamskih prostorija u jamama ¨Raspotočje¨ i ¨Stara jama¨ RMU ¨Zenica¨ , JP EPBiH je investirala 2,5 miliona KM. 

 

Puštanju u rad mašine, nove investicije JP EPBiH u rudnik ¨Zenica¨ prisustvovat će dr Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH, članovi Uprave JP EPBiH i RMU ¨Zenica¨. Mašina za izradu jamskih prostorija omogućit će mehanizovanu izradu rudarskih jamskih prostorija, umjesto do sada korištene metode ručne izrade s miniranjem i ručnim utovarom uglja. Očekivani efekti ulaganja su povećanje produktivnosti, kontinuitet izrade jamskih prostorija, te značajno unaprijeđenje humanizacije rada u RMU „Zenica“.

Ugovor o nabavci, montiranju, testiranju i puštanju u probni rad dvije mašine za izradu jamskih prostorija poprečnog profila od 8 do 14 m², od kojih je prva krajem prošle godine puštena u rad u jami „Raspotočje“ , potpisan je 07.jula 2011. godine s kompanijom REMAG S.A., Katowice iz Poljske. Mašina se sastoji od jednog radnog organa u obliku poluge na čijem kraju se nalazi glava za rezanje koja se pomoću hidrauličnog sistema može pomjerati u svim pravcima, jedan je od značajnih koraka unaprijeđenja uslova rada u RMU “Zenica“ , finansiran iz sredstava za dokapitalizaciju rudnika uglja koji posluju u sastavu Koncerna EPBiH.

Odlukom o dokapitalizaciji JP Elektroprivreda BiH u RMU „Zenica“ uložit će ukupno 25, 5 miliona KM.

Služba za komunikacije JP EPBiH