23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 10 Januar 2012 01:19

Sudbina Doma penzionera

Federalni zavod PIO/MIO vlasnik je nekretnina, mahom devastiranih domova penzionera, čija vrijednost prelazi 100 miliona maraka, a koje bi uskoro mogle ići u privatizaciju, otkrilo je istraživanje "Dnevnog avaza". Ovi objekti uglavnom su vraćeni u posjed Zavoda, ali već godinama ne služe svojoj prvobitnoj namjeni.

Direktor Zavoda PIO/MIO FBiH Zijad Krnjić pojasnio je da ova institucija nema kapaciteta da se bavi ugostiteljsko-hotelijerskom djelatnošću te da bi bilo najbolje da domovi penzionera budu privatizirani ili da se obavi njihova dokapitalizacija. Krnjić je naglasio da je Zavod uputio pismo Vladi FBiH i zatražio pomoć u vezi s rješavanjem pitanja ove imovine.

 

Prema riječima Nadira Kovačevića, savjetnika direktora Zavoda za pravna pitanja, postoje procjene sudskog vještaka o vrijednosti domova penzionera od prije nekoliko godina. On je naglasio da je komisija koju je formiralo Vijeće ministara BiH sredinom prošle godine donijela odluku i vratila u posjed domove penzionera u Nedžarićima u Sarajevu, Zenici i Bihaću, koji su bili privremeno izuzeti od Zavoda PIO.

- Vrijednost Doma penzionera u Nedžarićima, iako je devastiran, jeste 20.170.000 KM. On je sada na raspolaganju Zavodu. Dom penzionera u Tuzli procijenjen je na 20.330.000 KM. Vrijednost objekta u Bihaću je 9.700.000 KM. Objekt u Bihaću je devastiran i nikada se nije ni završio, jer je prije rata počela njegova gradnja. Dom penzionera u Zenici vrijedi 18.300.000, on jednim dijelom služi svojoj namjeni, a u drugom dijelu je ugostiteljski objekt - kazao je Kovačević.

Dodao je da je hotel "Ero", koji je godinama bio predmet sudskog spora, vraćen u posjed Zavoda, ali dio tog objekta sada koristi Vlada FBiH. Njegova vrijednost je 27.725.000 KM.

Predsjednik Saveza penzionera/umirovljenika FBiH Omer Omerefendić naglašava da je veća šteta za Zavod PIO što domovi već godinama propadaju i što se ne koriste, ali da ne postoje sredstva za njihovu obnovu.

- Kada bi domovi penzionera i bili obnovljeni, sa sadašnjim penzijama ne bi bilo moguće plaćati smještaj. Najbolje rješenje je njihova privatizacija ili dokapitalizacija - navodi Omerefendić.

Dnevni avaz